Un primar din România a întrecut orice limită! Deși conduce o comună cu doar 900 de locuitori, acesta are un salariu colosal. Cum a ajuns un primar de comună să câștige 15.000 de lei în fiecare lună și cine a stabilit acest venit al edilului.
Un primar din România a șocat pe toată lumea cu gestul său. Locuitorii comunei pe care o conduce sunt extrem de revoltați, după ce au aflat că edilul lor și-a mărit singur salariul. Astfel, a ajuns să încaseze lunar sume exorbitante.
În localitatea Racovița, edilul Tudorel Gîscă a luat decizia de a-și stabili singur salariul, ceea ce a provocat nemulțumire în rândul locuitorilor. Având în vedere că există un sistem de calcul bine definit pentru indemnizațiile lunare ale primarilor, ar fi trebuit să aibă același venit ca alți primari.
Suma pe care și-a acordat-o, însă, a fost considerată excesiv de mare. După ultimele modificări, acesta a ajuns să primească lunar 15.000 de lei, deși potrivit legii nu ar fi trebuit să încaseze mai mult de 9.200 de lei lunar, având în vedere că localitatea are mai puțin de 1000 de persoane.
„Începând cu data de 01.04.2023, indemnizația lunară a domnului Gîscă Tudorel, primarul comunei Racovița, va fi de 15.000 lei brut”, scrie în documentul privind hotărârea.
Legea stabilește salariile funcționarilor publici pe baza populației unității administrativ-teritoriale respective. Cu toate acestea, primarul a reușit să-și crească propria sa remunerație printr-un proiect de hotărâre aprobat de Consiliul Local al comunei.
Această situație a fost adusă la atenția Instituției Prefectului și a fost supusă verificării Curții de Conturi. Astfel, cazul va fi analizat și va trebui să restituie banii în plus, în cazul în care i se dovedește vinovăția.
„Instituția Prefectului a sesizat Camera de Conturi în luna septembrie a acestui an, cu privire la această mărire nejustificată a salariului primarului. Imediat după ce a fost luată hotărârea, undeva în luna aprilie, noi am făcut numeroase adrese către Primăria Racovița, să revoce hotărârea prin care s-a mărit salariul domnului primar.
În luna iulie s-a făcut acțiune în contencios administrativ cu privire la anularea acestui act”, a precizat Cristina Sipică, consilier Prefectura Județului Brăila.
Primarul consideră că a făcut calculul așa cum trebuie și nu se simte vinovat cu nimic. În cazul în care autoritățile vor demonstra că a greșit, este dispus să răspundă pentru faptele sale.
„S-a mărit salariul, coeficientul 4 înmulțit cu 3.000 de lei, salariul minim pe economie, iar rezultatul undeva pe la 12.000 de lei. Salariul de bază ar trebui să fie 9.200 de lei. Undeva este o neînțelegere.
O să lăsăm justiția să-și facă treaba. Dacă este greșit, îmi asum. Sunt un pic luat în vizor luat de toată lumea. Aștept să se pronunțe instanța”, a declarat primarul Tudorel Gîscă, pentru ziarul „Adevărul”.
Valoarea lunară a indemnizației pentru personalul plătit din fonduri publice este determinată de către lege. Aceasta se calculează prin înmulțirea unui coeficient specific cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare. Coeficientul variază în funcție de funcția ocupată de angajat.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, dat în judecată de un primar din București: ”Când nu-i mai lași să fure, asta se întâmplă”
De exemplu, primarul Capitalei are un coeficient de 10, primarii de municipii reședință de județ au un coeficient de 9, primarii comunelor cu între 3.001 și 5.000 de locuitori primesc un coeficient de 4,5, iar pentru primarii comunelor cu mai puțin de 3.000 de locuitori, coeficientul este de 4.