ANAF sancționează un oligarh rus prin blocarea unui acreditiv. Milioane de euro sunt în joc

ANAF sancționează un oligarh rus prin blocarea unui acreditiv. Milioane de euro sunt în joc
ANAF sancționează un oligarh rus prin blocarea unui acreditiv.

ANAF sancționează un oligarh rus prin blocarea unui acreditiv. Această decizie a fost luată ca urmare a măsurilor măsurilor restrictive din Regulamentul UE 269/2014, după invazia Rusiei în Ucraina. Acreditivul reprezintă un instrument de garantare a plății, emis de către o bancă și se folosește ca un mod de a garanta plata într-un contract.

ANAF sancționează un oligarh rus prin blocarea unui acreditiv

Fiscul a blocat un acreditiv pentru suma de de 1,196 milioane euro emis de Banca Transilvania în beneficiul entității MMK Metalurji Sanayi Ticaret VE Liman Isletmeciligi, care este controlată indirect de oligarhul rus Viktor Filippovich Rashnikov. Decizia s-a luat în urma măsurilor restrictive din Regulamentul UE 269/2014, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

Acreditivul reprezintă un instrument de garantare a plății, emis de către o bancă. El este folosit ca un mod de a garanta plata într-un contract, în cazul în care cumpărătorul nu plătește banii vânzătorului, banca emitentă a acestui acreditiv va face plata vânzătorului, dacă el a îndeplinit toate cerințele din contract, urmând să îi recupereze ulterior de la cumpărător. Acest fapt oferă siguranță în special în situația în care cumpărătorul și vânzătorul se află în state diferite.

Cine este Viktor Rashnikov

De asemenea, la începutul acestei luni, un alt acreditiv, în valoare de 3,1 milioane euro la Eximbank a fost blocat de ANAF, fiind vorba tot de această companie.

Viktor Rashnikov este un oligarh rus, patron și președinte al consiliului de administrație al Combinatului Metalurgic Magnitogorsk (MMK). De precizat este că MMK reprezintă unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia. Recent, sarcina fiscală suportată de societate a crescut, fapt care a dus la venituri considerabil mai mari pentru bugetul de stat al Rusiei.

Ca urmare, Viktor Rashnikov este unul dintre principalii oameni de afaceri implicați în sectoare economice ce furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse, responsabil de anexarea Crimeei, precum și de destabilizarea Ucrainei.

Viktor Filippovici Rashnikov are o avere estimată la 9,1 miliarde de dolari în februarie 2019 în industria siderurgică, fiind proprietarul majoritar al Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK), unul dintre cei mai importanți producători de oțel din lume. El deține Ocean Victory, la momentul construcției fiind considerat al 10-lea cel mai mare iaht din lume.

De la începutul conflictului, ANAF a mai luat și alte măsuri, cum ar fi blocarea fondurilor deținute de reprezentanța companiei Aeroflot și blocarea conturilor TMK Artrom, TMK Assets și TMK Europe GMBH.