14 apr. 2022 | 11:27

Ce se va întâmpla dacă Putin va ocupa Ucraina. Planul lui implică Franța și Ungaria, dar vizează și România, conform americanilor

Politică
Ce se va întâmpla dacă Putin va ocupa Ucraina. Planul lui implică Franța și Ungaria, dar vizează și România, conform americanilor
Analiza lui Laurence Kotlikoff pune într-o nouă perspectivă intențiile lui Putin

În cadrul unei analize punctuale, Laurence Kotlikoff, profesor de economie la Universitatea din Boston, a pus în balanță acțiunile de până acum întreprinse în Ucraia. În analzia sa, publicată în „The Hill”, respectabilul profesor vorbește despre cu ar trebui ajutată Ucraina in aceste zile, spunând că este necesară boicotarea companiile care ajută Rusia. Analiza se bazează pe ultimele acțiuni ale unor mari companii din Rusia, fie autohtone, fie internaționale, care au decis să rămână pe piața rusească, și chiar să contribuie la bugetul Rusiei.

Companiile occidentale mai puțin cunoscute din Rusia evită acțiunile politice

Odată cu invadarea Ucrainei, mari companii, adevărați giganți economici, și-au anunțat retragerea de pe piața rusească. Companii precum McDonald’s, Sony, IKEA, etc, își anunțau închiderea reprezentanțelor din Rusia, dar și plata salariilor angajaților de aici.

Sancțiunile impuse de Occident au determinat marii giganți să se retragă, dar și ca o formă de boicot a economiei rusești care se baza pe importurile și exporturile sale masive către toate piețele lumii. De la începutul invaziei din Ucraina, peste 400 de companii străine din Rusia, majoritatea din țări occidentale, și-au suspendat activitatea comercială sau au anunțat că intenționează să se dezangajeze în totalitate.

Deși numărul acestor companii crește pe zi ce trece, o minoritate semnificativă de multinaționale din Rusia, marea majoritate occidentale, a rămas tăcută în această privință și nu a luat nicio măsură publică de boicotare sau de renunțare la această piață. Aparent necunoscute, aceste companii au decis să rămână active pe piața rusească, ceea ce a determinat un val de critici dure din partea analiștilor financiari occidentali.

Într-un articol-analiză, publicat în „The Hill”, Laurence Kotlikoff, profesor de economie la Universitatea din Boston, vorbește de modalități de a boicota companiile care ajută Rusia, acesta scriind:

„Aceasta este speranța pe termen lung. Dar pe termen lung este prea târziu. Pentru a-l opri pe Putin înainte ca acesta să decimeze Ucraina este nevoie ca Germania și alte țări UE să interzică imediat importurile anuale de petrol și gaze rusești în valoare de 100 de miliarde de dolari.”

Referirile la Germania vin în contextul în care guvernul de la Berlin trebuia să activeze tronsonul NORD-Stream 2, un parteneriat de transport de gaze între Rusia și Germania realizat încă de pe vremea cancelarului Merkel.

„Putin, acesta va face un schimb cu ungurii pentru că au acceptat să părăsească NATO și Uniunea Europeană”

În aceeași analiză, respectabilul profesor a enunțat și un posibil scenariu, ca urmare a ceea ce se întâmplă în aceste zile în Ucraina, având în vedere că Putin nu dă semne că vrea să cedeze și să oprească ostilitățile.

„Odată ce Ucraina va fi în mâinile lui Putin, acesta va face, fără îndoială, un schimb cu ungurii pentru că au acceptat să părăsească NATO și Uniunea Europeană (UE).

De asemenea, va face o înțelegere cu Marine Le Pen pentru a părăsi NATO, dacă aceasta va câștiga viitoarele alegeri din Franța.

Oricum ar fi, se va trece la eliberarea Lituaniei, Letoniei, Estoniei, României și Poloniei – probabil cu neglijența benignă a lui Donald Trump, dacă acesta va fi reales.”, mai spune Laurence Kotlikoff.

Laurence Kotlikoff: „Toți ar trebui să nu mai cumpărăm imediat prosoape de hârtie Brawny”

Deși pare hilară afirmația, Laurence Kotlikoff argumentează acest lucru, spunând că „acestea sunt produse de Koch Industries, care este, fără îndoială, cea mai importantă companie americană care continuă să facă afaceri în Rusia.”

„Dacă vânzările de prosoape de hârtie Brawny se vor prăbuși peste noapte, toate companiile care încă operează în Rusia vor fi avertizate că și ele vor fi boicotate dacă nu se retrag imediat.

Într-adevăr, Germania va primi mesajul că americanii pot trece rapid de la boicotarea prosoapelor de hârtie la boicotarea mașinilor germane dacă vor continua să-i furnizeze lui Putin bani însângerați.

Pentru a ne asigura că acest boicot funcționează, această coloană trebuie să devină virală. Transmiteți-o tuturor celor pe care îi puteți anunța. Faceți-o acum. Haideți să-i arătăm lui Putin puterea economică a poporului american.”, argumentează Laurence Kotlikoff în articolul publicat în „The Hill”.

Este dificil de știut de ce aceste companii care au rămas active, printre care se numără unele nume occidentale importante, cum ar fi Credit Suisse și Carrefour, au optat pentru inacțiune în ceea ce privește Rusia. Se poate doar presupune că consiliile lor de administrație sunt divizate. Dacă este așa, asta ar putea duce la indecizie, sau că au optat în mod decisiv pentru a rezista.

Cu toate acestea, este posibil, de asemenea, ca parte dintre ele să ia o formă de acțiune clandestină. De remarcat în mod special este faptul că în lista companiilor rămase sunt proporțional mai puține nume de mărci de uz casnic în comparație cu cele peste 400 de companii care au întreprins acțiuni politice.

Despre Laurence Kotlikoff

Profesorul Laurence Kotlikoff se ocupă de o gamă largă de probleme de politică globală, națională și personală. Lista include schimbările climatice și impozitarea carbonului, tranziția macroeconomică globală și viitorul puterii economice, inegalitatea, progresivitatea fiscală, utilizarea economiei pentru a ghida comportamentul financiar personal, reforma bancară, impozitarea marginală și oferta de forță de muncă, reforma sistemului de sănătate și securitatea socială.
Kotlikoff este membru al Academiei Americane de Arte și Științe, membru al Societății Econometrica și cercetător asociat al Biroului Național de Cercetare Economică.

PlaySport
Supermodelul care s-a iubit cu Adi Mutu a devenit mamă! Arată perfect la 38 de ani
Ego.ro
INCREDIBIL! Cum arăta Alexandre Eram în tinerețe. AȘA a cucerit-o pe Andreea Esca, făcea furori
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
EVZ.ro
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Cătălin Botezatu este într-o formă de invidiat! „Nu mă distrez și am un regim de viață ok!”
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Imagini de la locul prăbușirii dronei în Insula Mare a Brăilei. „Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri”
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Care era relația, de fapt, dintre Andreea Morega și Mirel Dragomir, omul care a ucis-o. A ieșit totul la iveală acum
Redactia.ro
Ofertă de ȘASE milioane de euro! Gigi Becali a dat răspunsul pe loc: ”Cu Dumnezeu nu negociezi”
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de militari ruși
Digi24
VIDEO O dronă ar fi căzut în Insula Mare a Brăilei. Armata face căutări în zonă
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31 MAI
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Cât costă cărţile de identitate cu CIP | Ele sunt gratuite doar în anumite situaţii
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
Vești PROASTE de la CASA de PENSII! NU se mai dau PENSIILE MAJORATE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro