Atacul lui Dragnea, respectat de ANAF: de ce blochează camioane la graniță

Atacul lui Dragnea, respectat de ANAF: de ce blochează camioane la graniță
Inquam Photos / Octav Ganea

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) derulează o operațiune amplă în această perioadă, denumită „Demetra”. Asta a dus la o situație cel puțin bizară.

Inspectori antifraudă de la ANAF și de la Direcția Generală a Vămilor au pornit acțiunea „Demetra” pe final de săptămână. În urma acesteia, sigilează transporturile de legume și fructe, care tranzitează punctele de trecere a frontierei. În teorie, fac asta ca să prevină și combată evaziunea fiscală și vamală.

În primul rând, asta a dus la o aglomerație mai mare în vămile din Vestul României. Cei care vor să intre în România prin vama Nădlac 2, din judeţul Arad, au de aşteptat zeci de minute la graniţă. Chiar dacă demersul ANAF e lăudabil, se înscrie în circuitul de pompat în imagine, cum s-a întâmplat cu controalele derulate la Dragonul Roșu.

Ce legătură are Dragnea cu aglomerația de la graniță

În ultima săptămână, Liviu Dragnea, președintele PSD, a vorbit despre cum agricultura românească trebuie să crească. A mers chiar și la o fermă cu produse românești, iar la mitingul PSD din Craiova a mizat pe aceeași idee. Ei bine, demersul acesta e acum susținut de ANAF cu această operațiune.

„Inspectorii antifraudă verifică în detaliu toate etapele ciclului de comercializare a legumelor și fructelor până la vânzarea către consumatorul final, cu precădere în legătură cu legalitatea achizițiilor intracomunitare și importurilor, corectitudinea actelor de proveniență și de însoțire a produselor, corespondența cu realitatea a facturilor, chitanțelor și bonurilor fiscale”, a explicat ANAF într-un comunicat remis presei.

Înainte ca ANAF să se pună pe treabă, Dragnea a atacat, din nou, importul de produse. „Am auzit – şi pe bună dreptate – cei de la hipermarketuri vin şi controlează tot lanţul de producţie, de la solar până când ajunge roşia pe raft. Dar întrebarea mea este: TIR-urile care vin de afară sunt controlate la fel, de la origine până ajung pe raft, pe masa românilor? Toată lumea se plânge de calitatea proastă şi de faptul că nu sunt sănătoase”, a spus Liviu Dragnea pe 10 aprilie, când era în vizită la Colibaşi.

„Eu le transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, celor de la Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămile. Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuşi să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume şi fructe, dacă nu vor fi în stare să analizeze fiecare fructă, fiecare fruct, fiecare legumă care intră în România să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit”, a mai spus Dragnea.

Între timp, ANAF s-a mobilizat și a dus la blocarea granițelor. Rămâne de văzut ce alte atacuri ale liderilor politici se vor mai transpune în acțiuni „în teritoriu”.