În aceste zile românii se pregătesc de minivacanța de Paște, între 14 și 17 aprilie. De obicei, tradiția este de a ieși la un picnic, alături de familie și prieteni, la un grătar. Dar cum vremea este schimbătoare, și se anunță precipitații, mulți aleg să facă asta mai aproape de casă, dar genul acesta de lucruri pot aduce amenzi de mii de lei pentru românii care fac asta în jurul blocului.
Deși ieșirile în companie par doar o amintire îndepărtată, aniversările care fac să retrăiască acele momente continuă. „Lunea Paștelui” nu face excepție și, chiar dacă nu este posibil să o trăiți așa cum v-ați dori, este posibil să aprofundați cunoașterea acestui eveniment tradițional. Potrivit tradiției, „Lunea Paștelui” este sărbătorită în ziua în care un înger i-a comunicat Mariei învierea lui Iisus.
Din punct de vedere instituțional, sărbătoarea din Lunea Paștelui a fost introdusă în timpul primei Republici, pentru a avea o zi de tranziție între sărbătorile pascale, care deseori duceau în afara orașului, și următoarea zi lucrătoare.
O altă tradiție împământenită în conștiința populară este grătarul, fie că este vorba de carne sau pește sau vegetarian, chiar dacă tradiția spune că este inclus și mielul. Pentru unii, grătarul este o adevărată religie, iar aceste zile de minivacanță pot fi un prilej bun de a pune în aplicare această tradiție.
Vezi și: Minivacanță de 4 zile pentru angajații din România. Când vor sta acasă
În anii trecuți, când vremea era mult mai caldă, de obicei se ieșea la iarbă verde, sau în curtea casei, alături de familie, prieteni și apropiați. Dar, cum anul 2023 este un an al temperaturilor extrem de scăzute și cu precipitații, tradiția grătarului ar putea fi în pericol, dar să nu uităm că românul este inventiv.
Vezi și: Al cui este spațiul verde din jurul blocului
Dacă vremea rece face imposibilă petrecerea acestor zile la iarbă verde, și cu grătarul sfârâind, mulți au decis cu de la sine putere că pot face grătar și în jurul blocului, dar fără să-și aducă aminte că există o lege care poate aduce amenzi de mii de lei, mai ales pentru românii care fac asta în jurul blocului.
Deși tentanția e mare, trebuie să reamintim că tot ceea ce înseamnă spațiu verde din jurul blocurilor aparține de domeniul public. În consecință, cei care decid să pună grătarul în jurul blocului pot primi amenzi din partea administrațiilor locale.
De exemplu, dacă ești în Galați și vrei să faci un grătar cu rudele în fața blocului, ai putea primi o amendă destul de mare, iar ziua îți va fi distrusă.
Vezi și: Tradiții și obiceiuri de 1 mai în România. De ce se mănâncă mici de Ziua Muncii
Concluzia ar fi că, deși ținem la tradiții, și mai ales la cea a grătarului de Paște, nu trebuie să uităm de lege și să evităm situațiile de acest tip, situații care pot aduce amenzi de mii de lei, în special pentru cei care fac asta în jurul blocului.