02 sept. 2022 | 14:40

De ce să nu clătești carnea tocată cu apă înainte de a o găti. E o greșeală comună

Utile
De ce să nu clătești carnea tocată cu apă înainte de a o găti. E o greșeală comună
Din punct de vedere istoric, carnea tocată era o modalitate de conservare a cărnii.

V-ați întrebat vreodată cum a primit carnea tocată numele? Ca și în secolele trecute, carnea tocată se face și azi cu carne, seu de vită sau vânat, sau carne de porc, de miel sau de oaie. Dar v-ați întrebat de ce să nu clătești carnea tocată cu apă înainte de a o găti? Nici noi nu știam toate aceste lucruri, așa că ne-am interesat, și am aflat. Ceea ce vă putem spune, apropos de spălat, este că e o greșeală comună, sau cel puțin așa ni s-a spus de către specialiști.

Cum a primit carnea tocată numele?

Din punct de vedere istoric, carnea tocată era o modalitate de conservare a cărnii. Acest tip de conservare se făcea cu ajutorul zahărului și al alcoolului, fără fum sau sare. Carnea aleasă era în general cea de oaie.

Documentele ne spun, de asemenea, că era preparată, încă din Evul Mediu târziu și din epoca Renașterii. Îna cele vremuri se adăugau cuișoare, nucșoară, scorțișoară și mac.

Dacă ne gândim la ce este astăzi, ar fi putut fi precursorul cărnii tocate dulci așa cum o cunoaștem noi. În secolul al XI-lea, membrii Cruciadelor care se întorceau din Țara Sfântă au adus cu ei mirodenii orientale.

Trei dintre ele erau scorțișoara, cuișoarele și nucșoara. Acestea aveau să fie adăugate în mâncare pentru a comemora darurile magilor. Plăcinta cu carne tocată, făcută din carne și mirodenii, era pregătită într-un înveliș în formă de iesle.

Preparatul avea o adâncitură pentru ca un prunc Iisus comestibil să fie așezat deasupra. Erai considerat norocos să mănânci una dintre aceste plăcinte în fiecare dintre cele 12 zile de Crăciun.

În secolele al XV-lea, al XVI-lea și al XVII-lea, carnea tocată era un amestec de fructe și carne. Fructele folosite erau prune uscate, stafide, curmale, toate tăiate mărunt, împreună cu vinuri sau oțeturi.

Dar, până în secolul al XVIII-lea, vinul și oțetul au fost înlocuite în principal cu brandy sau alte băuturi spirtoase distilate. La mijlocul și sfârșitul secolului al XVIII-lea, sursele spun că prepartul era legat de un palat mai rural, deși victorienii au reformulat-o ca pe o tradiție rafinată de Crăciun.

Treceți rapid la vremurile moderne, în special spre mijlocul secolului al XX-lea, iar carnea a dispărut în primul rând din rețetă.

Printre fructele acceptate în mod obișnuit se numărau fructele uscate, merele tocate, coaja de citrice, coacăzele, citricele, fructele confiate, coniacul, romul sau un alt lichior, Suet, care este grăsime de rinichi, era uneori inclusă și ocazional încă mai este.

Vezi și: Cum toci carnea corect, de fapt. Secretul pe care doar gospodinele de la țară îl știu

Ce spun specialiștii. De ce să nu clătești carnea tocată cu apă înainte de a o găti?

Deși ai crede că este bine să speli carnea tocată, specialiștii spun că pălatul nu face nimic util. Clătește o parte din lichidul din carne, iar apa va conține o mulțime de bacterii dăunătoare.

Dar există atât de multe bacterii în carne încât nu aveți un impact semnificativ asupra gradului de periculozitate a cărnii prin spălare.

Este posibil să speli doar exteriorul, dar, deoarece carnea este tocată, bacteriile sunt amestecate și în tot interiorul, iar spălarea ta nu face nimic în privința lor.

„Lucrul care face carnea sigură este căldura. Atâta timp cât toată carnea este încălzită la aproximativ 70 de grade, timp de cel puțin cinci secunde, efectiv toate bacteriile vor muri.

Nu este chiar sterilă, dar este suficient de aproape pentru a nu vă îmbolnăvi. Spălatul în prealabil nu face nicio diferență în ceea ce privește cantitatea de bacterii care moare.”, este recomandarea specialiștilor.

Și pentru că clătiți lichidul din carne, pierdeți o cantitate mică de aromă. Carnea spălată va fi ușor mai fadă, mai spun aceeași specialiști bucătari.

Deci nu ajută, dar dăunează. Așa că, ar fi cazul să vă gândiți de două ori înainte de a spăla carnea tocată. După cum vedeți, este o greșeală extrem de comună. Cum ar fi, în loc să pui micii pe grătar, să te apuci să-i speli mai înâi?

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Vremuri de coșmar pentru români. Sărăcia bate la ușă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro