Amenzi de 10.000-20.000 de lei pentru românii care încalcă această nouă lege. Klaus Iohannis tocmai a promulgat-o

Amenzi de 10.000-20.000 de lei pentru românii care încalcă această nouă lege. Klaus Iohannis tocmai a promulgat-o
Amenzi de 10.000-20.000 de lei pentru românii care încalcă această nouă lege.

Sunt prevăzute amenzi în valoare de 10.000-20.000 de lei pentru românii care încalcă această nouă lege. Klaus Iohannis a promulgat azi actul normativ. Legea îi vizează pe unii dintre operatorii economici, iar contravenţiile vor fi constatate de către reprezentanţi ai Poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne, care sunt și în măsură să aplice sancţiunile corespunzătoare în caz de nerespectare a ei.

Amenzi de 10.000-20.000 de lei pentru românii care încalcă această nouă lege

Azi, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, dar şi a Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială. Legea are măsuri prin care operatorii economici care vând băuturi alcoolice şi produse din tutun să fie constrânşi să respecte legislaţia conform se interzice vânzarea acestor produse către minori, dar şi pentru descurajarea copiilor şi adolescenţilor să cumpere aceste produse.

Actul normativ prevede că nerespectarea interdicţiei de a comercializa produse din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani să se sancţioneze cu „amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amenda contravenţională de 20.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii”.

De asemenea, contravenţiile vor fi constatate de către reprezentanţi ai Poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne. Aceștia sunt cei care vor aplica şi sancţiunile corespunzătoare, în cazul în care legea nu este respectată.

Totodată, legea maidispune şi suspendarea activităţii localului public pentru o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile şi în cazurile în care sunt servite băuturi alcoolice consumatorilor aflaţi în vădită stare de ebrietate şi a minorilor.

Proiectul de lege fusese adoptat luna trecută de Camera Deputaților cu unanimitate de voturi

Nu în ultimul rând, consumul de băuturi alcoolice pe drumuri publice, în parcuri, pe stadioane şi terenuri sportive, în instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, sau alte locuri prevăzute de lege este sancţionat.

Amintim că proiectul de lege este iniţiat de către deputatul PNL Florin Romanşi, iar luna trecută Camera Deputaţilor adoptase decizional, cu unanimitate de voturi, acest proiect de lege ce prevedea amendarea cu 10.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru o perioadă de 30 de zile de la prima abatere pentru operatorii economici care vând băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani. Legea a fost azi promulgată.