Țările occidentale îl condamnă pe Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei și îl critică în termeni foarte duri pe liderul de la Kremlin, numindu-l chiar „criminal de război”, așa cum a făcut-o miercuri președintele american Joe Biden, în mod public. La București, însă, mai exact în declarațiile oficiale ale președintelui Klaus Iohannis, numele președintelui rus nu a fost rostit niciodată, iar termeni precum „invazie” nu există în comunicarea de la Cotroceni.
Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina pe 24 februaire. De atunci, atrocități de nedescris au fost săvârșite de către militarii ruși împotriva poporului ucrainean. De la începutul războiului, președintele Klaus Iohannis a avut mai multe apariții publice în care a condamnat „agresiunea militară a Federației Ruse”, „conflictul de la granițele NATO”, „acțiunile Rusiei” sau „războiul neprovocat, nejustificat”, fiind, din acest punct de vedere, în consonanță cu NATO și Uniunea Europeană, potrivit europalibera.ro.
Cu toate acestea, numele Vladimir Putin și termenul „invazie” nu au făcut parte din comunicarea prezidențială indiferent de context, fie că vorbim de declarațiile comune, cum au fost cele alături de vicepreședinta americană Kamala Harris și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sau alte conferințe.
Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu spune că singurul responsabil de invazia Ucrainei și a crimelor de război petrecute acolo este Vladimir Putin și că nepronunțarea numelui acestuia de către președintele român ar putea ține de strategia de comunicare a Administrației Prezidențiale.
„Probabil ar putea fi o caracteristică de stil, de comunicare. Dar în mod evident, termenul invazie este folosit pe scară largă și acceptat în toată lumea liberă, este clar cine este autorul acestei invazii și barbarii și a crimelor de război, deja vorbim de crime de război, așa cum s-a văzut în Senatul american. Ele au un nume și un prenume: Vladimir Putin”, a declarat Valentin Naumescu, potrvit sursei citate.
Acesta afirmă că ar fi o „naivitate” ca cineva să creadă că nerostindu-i numele, Vladimir Putin și-ar putea schimba atitudinea față de țara noastră, mai ales că România și-a exprimat clar poziția împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina, așa cum au făcut-o NATO și restul țărilor occidentale.
„Dacă există o teamă de nu supăra ar fi o naivitate incredibilă ca cineva să-și închipuie că nepronunțându-i numele schimbă cu ceva atitudinea lui Putin față de România. A crede că asta îți aduce vreo protecție suplimentară față de Polonia, să zicem, care spune lucrurilor clar pe nume, nu ajută cu nimic. Suntem în aceeași oală. Probabil că s-a discutat la Cotroceni și s-a stabilit ca această comunicare să fie dusă în acești termeni de a nu spune explicit cum îl cheamă pe dictatorul de la Kremlin”, ne spune profesorul Valentin Naumescu.