Premierul Ungariei, Viktor Orban, a dezvăluit, marți, ce discuții ar avea loc pe scena politică internațională, mai exact, pe „masa NATO”, în contextul invaziei rusești în Ucraina. Oficialul avertizează că propunerile aflate în discuție nu avantajează viitorul niciunui stat NATO, având în vedere că Ucraina nu este membră a organizației și nu ar trebui să benficieze de ajutor din partea celorlalte state.
Viktor Orban a semnalat existența pe „masa NATO” a unor propuneri periculoase pentru statele membre, având în vedere intenția acestora de a sprijini Ucraina în acest război. Acest lucru presupune, mai exact, impunerea unor zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, ceea ce l-a enerva pe liderul Kremlinului, un motiv în plus de a-și duce la îndeplinire amenințările legate de un atac nuclear.
Declarațiile prim-ministrului ungar au fost făcute după o discuție purtată cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel. Orban a mai dezvăluit că urmează o săptămână grea, după cea anterioară care a fost dificilă, făcând referire la summiturile NATO şi UE.
„Pe masa NATO se află propuneri periculoase. Săptămâna trecută nu a fost deloc uşoară, dar săptămâna aceasta va fi şi mai dificilă”, a declarat Orban.
Premierul Ungariei a subliniat încă o dată care sunt termenii în care pot acționa statele membre, fiind vorba de a ajuta la nevoie alte state membre NATO și nu pe cele din afara organizației.
„NATO este o alianţă de apărare. Suntem capabili să ne protejăm reciproc – de fapt, este datoria noastră să o facem – , dar nu este misiunea NATO să se implice într-o operaţiune militară în afara teritoriului său. Poziţia Ungariei este clară: nu vrem să trimitem soldaţi sau arme dincolo de teritoriul NATO”, a adăugat premierul ungar.
Viktor Orban s-a arătat împotriva sancțiunilor asupra Rusiei atunci când vine vorba despre interzicerea livării energetice.
Acesta a specificat că nu dorește ca sancțiunile împotriva Rusiei să atingă și importul de petrol și gaze, căci urmările ar fi dezastruoase, aceste restricții însemnând „o povară disproporţionată şi aproape insuportabilă asupra Ungariei şi a altor ţări din UE. Ne-ar afecta pe noi mai mult decât ar afecta Rusia, ţinta sancţiunilor„, a adăugat Viktor Orban.
Acesta a profitat de ocazie pentru a a anunța că Ungaria se va alătura altor state care se vor împotrivi sancțiunilor legate de importul energetic din Rusia.