09 sept. 2022 | 13:13

Amendă de 2.900 de lei pe loc şi luarea permisului pentru 3 luni dacă faci această greşeală în trafic. Puţini şoferi ţin cont de lege

Utile
Amendă de 2.900 de lei pe loc şi luarea permisului pentru 3 luni dacă faci această greşeală în trafic. Puţini şoferi ţin cont de lege
Codul Rutier 2022. Când vine vorba de șoferii inconștienți, oamenii nu par să înțeleagă riscul care îl implică traversarea anumitor zone!

Codul Rutier 2022. Când vine vorba de șoferii inconștienți, oamenii nu par să înțeleagă riscul de a traversa liniile de cale ferată. Pe calea ferată, o fracțiune de secundă poate face diferența. Trenurile apar brusc. Trenurile circulă zi și noapte. Infrastructura, cum ar fi cablurile aeriene care alimentează trenurile cu energie electrică, este mereu sub tensiune. Prin urmare, reprezintă un pericol constant. Nu de puține ori am auzit de tragedii, tocmai din inconștiența unor participanți la trafic. În consecință, era nevoie de reguli mult mai aspre. Așa se face că, noul Cod Rutier 2022 vine cu o amendă de 2.900 de lei pe loc şi luarea permisului pentru 3 luni. Era necesară această modificare, având în vedere că puţini şoferi ţin cont de lege.

Codul Rutier 2022. Amendă de 2.900 de lei pe loc şi luarea permisului pentru 3 luni dacă faci această greşeală în trafic

Pentru unii automobiliști, trecerile la nivel cu calea ferată fac parte din viața de zi cu zi. Dar pentru alții, perspectiva de a intra în contact strâns cu o linie de cale ferată rămâne descurajantă.

Șinele nu sunt o suprafață stabilă, vă puteți împiedica sau cădea cu ușurință. O singură mișcare greșită poate duce la consecințe devastatoare, care pot provoca traume pentru familiile și lucrătorii feroviari implicați.

Tinerii trebuie să înțeleagă că ceva la fel de banal ca o scurtătură sau o poză nu merită. Ei ar trebui să se întrebe: „Chiar vreau să-mi asum acest risc?”.

Experiența unui incident de violare de proprietate vă poate afecta. Atunci când te apropii atât de mult de consecințe fatale sau de răni care îți schimbă viața, implicând o altă ființă umană, este adesea ceva care nu te lasă.

În cazul de față, vorbim despre șoferii teribiliști, care decid să-și pună viața lor, și a celorlalți din mașină, când trec, fără să se asigure, la nivel cu calea ferată.

Dacă până în prezent legea era ceva mai permisivă cu acest gen de infracțiuni, odată cu modificările aduse și publicarea măsurilor în Codul Rutier 2022, sunt și mai aspru pedepsiți.

Cu alte cuvinte, dacă trec neregulamentar la nive cu calea ferată șoferii vor primii o amendă de 2.900 de lei pe loc şi luarea permisului pentru 3 luni dacă faci această greşeală în trafic.

Dar, ca să ne facem datoria, din spirit civic, vă propunem în cele ce urmează, să aflați ce este o trecere la nivel cu calea ferată, cât de sigure sunt aceste treceri, măsurile de siguranță, cum treci cu mașina peste o trecere la nivel cu calea ferată,și multe altele. Așadar să trecem la treabă!

Ce este o trecere la nivel cu calea ferată?

O trecere la nivel este locul în care un drum traversează o linie de cale ferată. Trecerile la nivel sunt, de obicei, delimitate prin semne, lumini și alte măsuri de siguranță, cum ar fi bariere și porți.

Cât de sigure sunt trecerile la nivel cu calea ferată?

Statistica estimează că din 2012 au avut loc peste 9 000 de incidente la trecerile la nivel cu calea ferată, aproape jumătate dintre acestea fiind cauzate direct de erori ale șoferilor.

Cu toate acestea, siguranța trecerilor la nivel depinde de automobiliști, așa că este imperativ ca șoferii să se informeze cu privire la regulile care reglementează trecerile la nivel cu calea ferată și să țină cont de toate măsurile de siguranță și avertismentele.

Ce măsuri de siguranță au trecerile la nivel?

Există cinci tipuri de măsuri de siguranță la și în apropierea trecerilor la nivel cu nivel cu calea ferată, indicatoare rutiere, sirene, bariere, lumini și marcaje rutiere, deși nu toate trecerile vor avea toate cele patru tipuri de avertismente în vigoare.

Semne rutiere:

  • Cea mai frecventă măsură de siguranță este reprezentată de indicatoarele rutiere care avertizează cu privire la trecerea la nivel. Acestea indică dacă trecerea are sau nu barieră sau dacă există alte probleme de care trebuie să fiți atenți. În cazul în care nu există o poartă sau o barieră, va exista un semn roșu cu Crucea Sfântului Andrei care indică trecerea la nivel. Semnele vor indica, de asemenea, locația unui telefon, în cazul în care aveți nevoie să contactați operatorul de semnal.

 

Sirene:

  • Unele treceri la nivel au sirene sau alte sisteme de avertizare sonoră în funcțiune. Acestea se vor activa atunci când trenul se apropie și pot suna ca sirene, claxoane de tren sau chiar avertismente vorbite.

Bariere:

  • Unele treceri la nivel sunt „deschise” și nu au o barieră. Majoritatea au fie o barieră completă, care blochează întregul drum, fie o jumătate de barieră, care blochează doar o parte a drumului. Bariera va fi coborâtă atunci când se apropie un tren. Nu trebuie să intrați pe calea ferată până când bariera nu a fost ridicată complet. Nu ocoliți niciodată jumătățile de bariere pentru a traversa calea ferată, deoarece acest lucru este incredibil de periculos.

 

Luminile:

  • Împreună cu semnele, luminile sunt cele mai comune măsuri de siguranță la trecerile la nivel cu calea ferată. Majoritatea au lumini de culoare chihlimbar și roșie. Acestea clipesc atunci când nu este sigur să traversați calea ferată. Ar trebui să opriți atunci când luminile roșii clipesc. Vă opriți atunci când luminile chihlimbarii clipesc, cu excepția cazului în care ați trecut deja linia de oprire. În acest caz, trebuie să continuați să ieșiți din caseta galbenă cât mai repede și mai sigur posibil.

 

Marcaje rutiere:

  • Trecerile la nivel vor avea, de obicei, o linie de oprire albă solidă. Atunci îneamnă trebuie să opriți și dacă se aprind luminile de avertizare. Dacă se aude sirena sau barierele încep să coboare. Unele treceri la nivel au casete galbene marcate pe drum. Acestea trebuie tratate ca niște intersecții normale cu casete galbene. Nu trebuie să intrați în această zonă fără să vă asigurați că ieșirea este liberă.

 

Cum trec cu mașina peste o trecere la nivel?

Întotdeauna trebuie să vă apropiați cu prudență de o trecere la nivel. În special în condiții meteorologice nefavorabile. Nu se știe niciodată când vor începe să clipească luminile și va trebui să reacționați în consecință.

Dacă nu există avertismente privind apropierea unui tren, conduceți încet. Nu intrați la trecerea la nivel decât dacă ieșirea este liberă.

Dacă luminile de avertizare clipesc sau bariera este coborâtă, așteptați până când trenul a trecut. Așteptați până bariera s-a ridicat complet și luminile au încetat să mai clipească înainte de a trece. Asigurați-vă din nou că ieșirea este liberă.

Dacă luminile de avertizare încep să clipească după ce ați depășit linia de oprire, continuați înainte și ieșiți din trecere. Dacă nu ați trecut de linia de oprire, opriți-vă și așteptați să treacă trenul.

La trecerile la nivel deschise, unde nu există bariere sau lumini, va trebui să vă apropiați de trecerea la nivel cu extremă prudență, verificând și ascultând trenurile înainte de a continua.

Pentru a limita potențialul pericol, trebuie să vă asigurați întotdeauna că ieșirea este liberă înainte de a intra la o trecere la nivel, pentru a vă asigura că nu va trebui niciodată să opriți sau să dați cu spatele pe calea ferată.

Ce ar trebui să fac dacă am o defecțiune la o trecere la nivel cu calea ferată?

Dacă aveți o defecțiune sau sunteți implicat într-un accident la o trecere la nivel cu calea ferată, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă asigurați că toți pasagerii coboară din mașină și se îndepărtează în siguranță de trecerea la nivel.

În continuare, informați operatorul de semnal cu privire la problemă folosind telefonul de cale ferată de la trecerea la nivel și urmați toate instrucțiunile pe care vi le dă acesta.

Dacă nu există un telefon, apelați serviciile de urgență și spuneți-le ce s-a întâmplat. Dacă este posibil, îndepărtați vehiculul de trecerea la nivel cu calea ferată, dacă mai aveți timp înainte de sosirea următorului tren.

Dar nu uitați, dacă în orice moment sună sirenele sau se aprind luminile de avertizare, părăsiți vehiculul și îndepărtați-vă imediat de trecerea la nivel cu calea ferată pentru a vă pune în siguranță.

Când sunt trecerile la nivel mai periculoase?

Statistica ultimilor ani estimează că incidentele în care sunt implicate vehicule la trecerile la nivel sunt mai frecvente între orele 7:00 și 18:00, de luni până vineri.

Cu toate acestea, la fel ca în orice mediu de conducere, trecerile la nivel cu calea ferată pot fi afectate și de condițiile meteorologice, cum ar fi ploaia, gheața, zăpada și lumina puternică a soarelui, care pot reduce vizibilitatea șoferilor asupra luminilor și semnelor și pot afecta timpul de reacție.

Atunci când vă apropiați de o trecere la nivel în condiții meteorologice nefavorabile, asigurați-vă că conduceți cu o viteză sigură și asigurați-vă întotdeauna că traseul de ieșire este liber înainte de a intra în caseta galbenă.

Există camere de luat vederi la trecerile la nivel cu calea ferată?

Pentru a îmbunătăți siguranța și pentru a prinde conducătorii auto care încalcă legea, la trecerile la nivel sunt instalate camere de luat vederi care au ca scop prinderea șoferilor care trec pe roșu, funcționând în mod similar cu camerele de luat vederi de la semafoare.

În cazul în care poliția consideră că infracțiunea dumneavoastră este mai gravă, puteți fi trimis în instanță și riscați pedepse mult mai grave. Dacă sunteți prins de una dintre aceste camere, riscați să vă alegeți cu amendă de 2.900 de lei pe loc şi luarea permisului pentru 3 luni.

Conform reglementărilor din Codul Rutier 2022, aceste infracțiuni intră la clasa a IV-a, și primiți între 9- 20 de puncte-amendă pentru traversarea unei căi ferate în mod neregulamentar.

În același timp vi se va suspenda permisul pentru 120 de zile şi se va aplica o amendă de 2.900 de lei pe loc, din clasa a patra de sancţiuni.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Era cunoscută în toată România. A ajuns într-o stare jalnică
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro