Unii dintre noi, din motive știute doar de ei, au un imbold de a merge în anumite locuri și, știind că nu au voie, cu toate astea fac ilegalități. Este și cazul de față, în care vorbim de o amendă de 2.000 de lei pentru un român care a mers într-o pădure din Bacău. Citește mai departe și află ce ilegalitate ar fi comis, de fapt.
Toată lumea cunoaște trufele negre, cele mai scumpe ciuperci din lume, visul multor oameni, în special al celor care ar dori să găsească trufe pe cont propriu. Dar trufele sunt cultivate și în ferme, deoarece aduc un profit considerabil cultivatorilor și vânzătorilor. Există mai multe tipuri de trufe, iar cea mai scumpă este trufa albă, (Tuber magnatum).
Această ciupercă rară se vinde la un preț foarte mare, în jur de 1.200 de euro pe kilogram. în unele părți ale Europei, prețul poate ajunge până la 3.200 de euro. Depinde în principal de tipul și mărimea trufei. Un mic fapt banal. Cea mai scumpă trufă a secolului a cântărit 1,5 kilograme și a fost vândută la licitație pentru suma incredibilă de 330.000 de dolari.
Vezi și: Cele mai scumpe alimente și ingrediente din lume. Costă mai mult decât un apartament în București
Așa cum spuneam, trufele sunt cultivate în ferme de trufe. Rădăcinile copacilor sunt inoculate cu ciuperca trufelor. Atunci când se formează un cerc gol sub copac, după câțiva ani, cultivatorul știe că procesul a fost un succes. Fermele de trufe au cunoscut un adevărat boom în Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Un fapt interesant. Durata de viață a unei ferme de trufe este de aproximativ 30 de ani. Trufele negre sunt cultivate în principal în ferme. În același timp, există și o trufă numită trufa de vară, dar aceasta nu este cea mai profitabilă, așa că experții încearcă să cultive cea mai scumpă trufă albă, cu diferite grade de noroc.
Peste tot în lume, unde se regăsesc trufele negre, există și o interdicție de a fi culese. O astfel de interdicție se regăsește și în legislația românească, iar asta a adus o amendă de 2.000 de lei pentru un român care a mers într-o pădure din Bacău.
Prin pădurile din județul Buzău se regăesc aceste ciuperci, așa cum ați putut constata, extrem de scumpe. În această zonă trufele negre se regăsesc în apropiere de localitatea Soci, iar decizia unui bărbat de a merge la cules de trufe, însoți de câini specializați în depistarea acestor comori i-a adus o amendă de 2.000 de lei din partea jandarmilor care, însoțiți de reprezentanții Ocolului Silvic Bacău, aveau să-l surprindă cu nu mai puțin de 4 kg de trufe negre.
”Conform articolului 17, litera c, din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, este interzisă „recoltarea din fondul forestier național a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului și/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii”, arată jandarmii.
Aceste ciuperci care miros a kerosen, sau chiar a putregai, cresc și în Europa de Est, dar trebuie să fii foarte norocos pentru a le găsi, în plus, sunt protejate prin lege, așa că este ilegal să le culegi. Dacă o faceți, de exemplu în Cehia, puteți fi amendat cu până la 10.000 de coroane cehe. Doar dacă colectați trufe în scopuri științifice aveți voie să faceți acest lucru.
Vezi și: Alimentele pe care un român le vinde și cu 1.500 de lei kilogramul. Afacerea e grea, dar bănoasă
În Europa de Est există 16 tipuri de trufe (ciuperci), iar dacă găsiți una, sunt șanse mari să fi întâlnit Tuber aestivum – trufa de vară, care crește în pădurile de foioase. Trufele sunt o mare afacere și familii întregi își câștigă existența din culesul și vânzarea de trufe. În Italia, de exemplu, există chiar și câini special crescuți pentru a le adulmeca.