„Diamantele pământului” – alimentele pe care un român le vinde și cu 1.500 de lei kilogramul. Culturile de acest fel sunt foarte căutate în Occident, însă în ultimii ani de zile au câștigat din ce în ce mai mult teren în țara noastră. Află în rândurile de mai jos care este ideea de afacere cu care se poate da lovitura.
Ai auzit despre „diamantele pământului”? Așa mai sunt numite prețioasele ciuperci care se ascund la câțiva centimetri sub pământ. Inclusiv turiștii se opresc în popasuri, când au ocazia, pentru a le admira. Este vorba despre trufe, culturile de acest fel extinzându-se semnificativ în țara noastră în ultimii ani de zile.
Un tânăr din Bucovina a dat lovitura cu afacerea cu trufe. Mihai Robu, pe numele său, și-a descoperit pasiunea încă din copilărie. Când a ajuns la vârsta de adult, s-a angajat la un magazin de piese auto. Banii câștigați ca salariat i-a strâns până când a dispus de suficient de mulți pentru a porni un business de succes.
„Munceam la un magazin de piese auto. Pasiunea mea pentru ciuperci a început în copilărie. Noi, în Bucovina, ca toţi bucovinenii, culegem ciuperci. Trufele sunt speciale pentru că sunt produse din natură. Ele cresc într-un mod ce nu poate fi controlat de om. E un proces foarte complicat”, a explicat Mihai Robu pentru antena3.ro.
Afacerea cu trufe este una bănoasă. În România, reprezentanții restaurantelor și hotelurilor sunt mereu interesați să le cumpere. Nu sunt deloc ieftine, astfel încât aduc câștiguri considerabile celor care se implică în dreptul unor astfel de culturi.
„Kilogramul de trufe pornește de la 80 lei, media este 150 de lei și prețul maxim poate ajunge și la sumele de 200-300 de euro / aprox. 1.500 de lei. În restaurante ajunge să se vândă cu alte sume, evident. Noi cu atât îl dăm către cumpărător”, ne-a mărturisit Mihai Robu în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Mihai Robu din Bucovina vinde un kilogram de trufe chiar și cu 300 de euro, echivalentul a aproximativ 1.500 de lei. Tânărul antreprenor este cu adevărat de „diamantele pământului”, fiind primul conațional care a reușit să organizeze un festival culinar dedicat acestor alimente. Vorbim despre o premieră în România.
„În Bucovina avem o asociație a trufarilor care este foarte, foarte închegată. Ne-am gândit că ar fi bine să facem un festival, ca să putem să facem trufele accesibile oricui vrea”, spunea Mihai Robu, la momentul organizării festivalului culinar dedicat trufelor.
Citește și: Cum s-au îmbogățit unii români cu ajutorul ciocolatei. Și-au luat inima în dinți și au pornit la drum
Trufele sunt ciuperci cu adevărat speciale. Au miros de lemn, de pădure, de proaspăt, spun producătorii din domeniu. Un alun matur poate prezenta între 0,2 şi 0,3 kg de trufe. Cu alte cuvinte, la o medie de 0,25 de kg de trufe, se pot obţine 100-150 de kg pe o suprafaţă de un hectar de cultură.