Comoara ascunsă în pădurile din România. Mii de români o caută în fiecare an, dar doar puțin o găsesc

Comoara ascunsă în pădurile din România. Mii de români o caută în fiecare an, dar doar puțin o găsesc
Pădurile din România ascund o mare comoară

În ciuda defrișărilor în masă din ultimii ani, România este o țară minunată, cu păduri frumoase ce ascund comori mai puțin știute. În fiecare an, mulți români caută aceste alimente foarte scumpe, însă puțini sunt cei care le găsesc. Haideți să vedem care sunt aceste comori ascunse în pădurile din țara noastră.

Comoara ascunsă în pădurile din România

Mai exact, este vorba despre faimoasele trufe, unele dintre cele mai scumpe și extravagante alimente. Ei bine, în pădurile din România putem găsi mai multe specii de trufe, iar printre cele mai căutate se numără următoarele:

  • trufa neagră de vară (Tuber aestivum Vitt)
  • trufa neagră de iarnă ( Tuber  brumale Vitt)
  • trufa albă (Tuber magnatum Pico)
  • trufa cu spori mari ( Tuber macrosporum Vitt)
  • trufa albicioasă (Tuber borchi Vitt).

Acum că știm care sunt aceste minunate comori ascunse în pădurile din țara noastră, haideți să aflăm și câte ceva despre ele. Așadar, în rândurile de mai jos vă vom prezenta detalii despre aceste alimente foarte valoroase.

Trufa neagră de vară

Dintre trufele menționate mai sus, cea mai răspândită trufă din țara noastră este trufa neagră de vară. Aceasta crește atât în pădurile de foioase de la câmpie și munte, cât și în pădurile de rășinoase de pin negru. Sezonul acestui soi de trufe ține de la începutul verii, din luna iunie, și până în ianuarie (chiar și februarie în unele zone de munte).

Trufa neagră de iarnă

Fiind puțin mai mici decât cele de vară, trufele negre de iarnă pot fi găsite atât în pădurile de foioase din zonele de câmpie și munte, dar și în pădurile de pin negru. Acestea apar în luna octombrie și pot fi culese până în februarie, anul următor.

În ceea ce privește terenul pe care le putem găsi, această specie de trufe nu este foarte pretențioasă, preferând solurile argiloase, calcaroase și cu multă umiditate.

Trufa albă de Italia

Ei bine, iată că am ajuns și la cea mai scumpă trufă din lume. Trufa albă de Italia (Tuber magnatum Pico) preferă solurile bogate în humus, bine drenate și aerisite. De asemenea, această trufă agreează atât solul din apropierea râurilor de câmpie, cât și cel calcaros.

Perioada în care pot fi culese aceste trufe începe în luna octombrie și se sfârșește în decembrie.

Trufele cu spori mari

Aceasta are un parfumul asemănător cu cel al trufei albe de Italia, fiind foarte apreciată în gastronomie. Cu toate că este o trufă foarte pretențioasă din punct de vedere al solului și climei, trufa cu spori mari rezistă foarte bine la secetă.

Ea vegetează pe soluri calcaroase, aluvionare și argiloase. La fel ca și trufa albă, cea cu spori mari poate fi culeasă din octombrie și până în decembrie.

Trufa albicioasă (Tuber borchi Vitt)

Nu sunt mulți cei care știu că această trufă crește și în România. Acestea preferă solurile nisipoase, solurile brune de pădure, cele calcaroase, dar și solurile argiloase. Așadar, trufele albicioase pot fi găsite în pădurile de foioase și în cele rășinoase, mai ales în pădurile pin negru, unde se găsesc cele mai mari exemplare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI