Câți dintre noi nu au ajuns, cel puțin o dată în viață, în fața frigiderului în toiul nopții, când știm prea bine că nu ar mai trebui să mâncăm nimic? În acele momente, orice alegere facem pare nepotrivită, iar efectul se vede imediat pe cântar. Există însă un aliment care nu îngrașă deloc și pe care îl putem consuma chiar și la miezul nopții.
Este o regulă pe care o știu prea bine cei care vor să dea jos câteva kilograme nedorite: noaptea nu se mănâncă! Dar ce este de făcut în momentele în care pofta este mai puternică decât disciplina?
Există un aliment care nu îngrașă deloc și pe care îl putem consuma chiar și la miezul nopții, fără să regretăm când ne urcăm pe cântar. Este vorba despre tradiționalele murături. Singurele persoane cărora nu li se recomandă consumul acestor produse sunt cele cărora li s-a spus să evite alimentele bogate în sare.
„Da, este un probiotic atât de la îndemână pe care bunicii noștri îl foloseau în timpul iernii. Are și vitamina C și probiotice. Singurul lucru e că sunt sărate și atunci poate ar fi bine să nu mai punem sare în restul mâncării, dar din punct de vedere „greșeală că am mâncat murături în fiecare zi”, nu avem cu ce să greșim”, a spus Mihaela Bilic potrivit, al PRO TV.
Medicul a explicat că murăturile sunt, de fapt, o variantă sănătoasă de a consuma legume și în timpul iernii. Ele fac parte din categoria alimentelor fermentate, conțin bacterii vii și au efect probiotic- completează și îmbogățesc microBIOTA intestinală de care depinde de imunitatea.
„Lacto-fermentația permite păstrarea legumelor proaspete și chiar le face mai ușor de digerat- o parte din nutrienți sunt mai ușor de asimilat, iar conținutul de vitamine crește. La greutate egală varza murată este de 2 ori mai bogată în vitamina C față de varză proaspătă, are mai puțin sulf iar fibrele sunt parțial înmuiate, fără risc de indigestie.
Castraveți, gogonele, conopidă, ceapă, morcovi, ridichi, sfeclă și chiar pepeni, mere sau gutui, toate legumele și fructele pot fi transformate în murături. Legumele lacto-fermentate sunt benefice pentru sănătate datorită enzimelor, vitaminelor și mineralelor care apar în mod natural în urma fermentației. Odată cu fermentația, în alimentul respectiv se dezvoltă un întreg ecosistem microbian (bacterii lactice și acide, drojdii etc.)- se poate ajunge de la 1 milion până la 1 miliard de microorganisme/ gram de legume fermentate”, a explicat Mihaela Bilic.
Te-ar putea interesa și: Ce este bine să mâncăm prima dată dimineaţa. Alimentele care ne asigură un început de zi extraordinar
Medicul nutriționist a punctat că murăturile sunt o sursă importantă de fermenți vii (lactobacili și bifidobacterii) care întăresc sistemul imunitar.
„Produsele probiotice au avantajul că echilibrează flora intestinală, reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive, îmbunătățesc digestia și ameliorează sindromul de colon iritabil.
Parte integrantă din tradițiile culinare românești, murăturile sunt ușor de preparat și se păstrează timp îndelungat. Datorită concentrației mari de bacterii benefice pe care le conțin, priviți-le ca pe niște alimente vii, sunt probiotice bogate în vit. C, de consumat regulat. Cu murături, sănătatea are gust și e accesibilă oricui”, a încheiat medicul.
Te-ar putea interesa și: Alimentul adorat de români pe care doctorul Vlad Ciurea nu îl recomandă deloc: „Te moleșește”