18 ian. 2024 | 19:22

Alimentul adorat de români pe care doctorul Vlad Ciurea nu îl recomandă deloc: „Te moleșește”

Diverse
Alimentul adorat de români pe care doctorul Vlad Ciurea nu îl recomandă deloc: „Te moleșește”
Alimentul adorat de români pe care doctorul Vlad Ciurea nu îl recomandă deloc: ‘Te moleșește’

Pâinea albă rămâne în preferințele tuturor românilor. Acest aliment este consumat zilnic de trei sferturi dintre oamenii din mediul urban. Însoțește aproape orice fel de mâncare, însă medicul Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă în legătură cu acest produs. Cât este de sănătoasă pâinea pentru organism?

Pâinea, alimentul nelipsit de pe mesele românilor

Românii consumă foarte multe produse făinoase, pâinea fiind alimentul care nu lipsește de la nicio masă. Însă mulți nu știu că acest aliment nu este recomandat de specialiști.

Conform doctorului Vlad Ciurea, pâinea poate avea și efecte nocive. Dacă o consumăm des, pâinea ne poate lăsa fără energie. În plus, acest aliment adorat de toți românii poate încetini activitatea creierului.

Ne lasă fără energie

Neurochirurgul Vlad Ciurea precizează că pâinea trebuie evitată pe cât posibil.

„Pâinea, în cantitate mică, este bună. Dar pâinea pentru creier, moleșește activitatea cerebrală. Tot carbohidrat este la bază. Iar amidonul stă la baza carbohidraților. Îmi pare rău, dar astea sunt adevărurile. (…) Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Gust, dar nu mănânc cartofi prăjiți. Cartoful, în general îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează activitatea cerebrală”, a spus medicul, potrivit Antena 3.

Citește și: Trucul secret care face pâinea de casă mai densă. Ce trebuie să pui în aluat, de fapt

Cât de sănătoasă este pâinea păstrată la rece

Lisa Young, nutriționist și profesor la Universitatea New York din America, a mărturisit că temperatura rece din frigider face ca amidonul din pâine să se recristalizeze și să se usuce.

„Dacă intenționați să mâncați rapid pâinea, o puteți depozita pe blatul din bucătărie. Dar dacă îți ia mult timp să-ți consumi pâinea și dacă bucătăria ta este caldă și umedă, și mai ales dacă pâinea este de casă, merită să o pui la frigider pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului”, a declarat Margarethe A. Cooper, profesor de Food Safety Education la Universitatea din Arizona.

Dacă doriți să alegeți o pâine sănătoasă din comerț, înseamnă că aceasta trebuie să conțină ingrediente simple, fără E-uri, coloranți, agenți de afânare sau amelioratori de gust.

Ce înseamnă pâine cu etichetă curată? La ce trebuie să fim atenți când căutăm o pâine de calitate? Să conțină doar ingrediente simple, fără E-uri, coloranți, agenți de afânare și amelioratori de gust. Consumatorii doresc o pâine gustoasă, care să rămână proaspătă timp de câteva zile și să nu mucegăiască. Iar aceste obiective pot fi atinse rapid și ieftin prin metode chimice.”, a precizat Mihaela Bilic.

Citește și: Câtă untură se pune la sărățele ca să iasă fragede. Multe gospodine greșesc rețeta

HOROSCOP 28 APRILIE-4 MAI 2025 cu Roxana Ivanciu
×