21 dec. 2024 | 19:17

Utilizarea spațiilor comune la bloc. Reguli mai puțin cunoscute, cum se folosesc corect

Știri generale
Utilizarea spațiilor comune la bloc. Reguli mai puțin cunoscute, cum se folosesc corect
Utilizarea spațiilor comune la bloc

Viața într-un bloc de locuințe vine cu beneficii, dar și cu obligații, mai ales în ceea ce privește spațiile comune. Aceste zone, cum ar fi casa scării, subsolul, spălătoria sau etajul tehnic, sunt administrate în comun de toți locatarii și sunt reglementate prin lege pentru a asigura drepturi și responsabilități echitabile.

Utilizarea spațiilor comune: reguli și condiții

Deși spațiile comune pot fi atribuite temporar unui singur locatar, acest lucru este posibil doar dacă sunt îndeplinite condiții stricte. Legea stipulează că aceste aranjamente nu trebuie să afecteze drepturile celorlalți proprietari. De exemplu, accesul la instalațiile comune sau la proprietățile personale ale altor locatari nu poate fi restricționat.

„Constatarea încetării destinației de folosință comună pentru părțile comune se face prin hotărârea adunării generale a asociației de proprietari, adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu”, prevede legislația în vigoare.

Totodată, orice acord privind utilizarea exclusivă a unui spațiu comun este valabil doar pentru o perioadă limitată, de maximum 12 luni, și necesită consensul tuturor locatarilor.

Spații care nu pot fi atribuite exclusiv unui locatar

Există însă zone care nu pot fi utilizate exclusiv de un singur proprietar, indiferent de situație. Printre acestea se numără:

  • căile de acces din bloc;
  • holurile de la intrarea în lift;
  • spațiile aflate în fața apartamentului altor locatari.

Aceste zone trebuie să rămână disponibile pentru toți locatarii, pentru a nu compromite accesul sau siguranța.

Procesul de atribuire a spațiilor comune

Dacă o asociație de proprietari decide să atribuie un spațiu comun unui locatar, trebuie urmate proceduri clare. Primul pas este constatarea încetării destinației de folosință comună, hotărâre care se adoptă doar prin vot unanim în cadrul adunării generale a asociației.

Ulterior, documentația cadastrală a spațiului respectiv este actualizată, iar cotele-părți indivize ale proprietarilor sunt recalibrate. Totodată, este necesar un acord scris privind încetarea destinației de folosință comună.

Venituri din spațiile comune: cum sunt gestionate

Spațiile comune care sunt închiriate generează venituri ce aparțin exclusiv asociației de proprietari. Potrivit legii, aceste venituri nu sunt distribuite individual proprietarilor, ci sunt destinate „alimentării fondului de reparații al asociației de proprietari”.

Reprezentanții asociației au obligația să prezinte semestrial un raport detaliat privind veniturile obținute din închirierea spațiilor comune, precum și cheltuielile aferente pentru reparații sau întreținere.

Responsabilitățile tuturor locatarilor

Pentru ca spațiile comune să fie utilizate corect și întreținute corespunzător, este esențial ca fiecare locatar să își respecte obligațiile. Legea impune ca toate aceste suprafețe să fie înscrise în cartea funciară, iar deciziile legate de utilizarea lor să fie luate în mod transparent.

Astfel, viața la bloc poate fi mai armonioasă atunci când toți locatarii înțeleg și respectă regulile. Fie că este vorba despre subsol, casa scării sau etajul tehnic, aceste zone reprezintă un bun comun, care necesită implicarea tuturor pentru a fi gestionat eficient.

Prin urmare, informarea și respectarea legislației sunt esențiale pentru a evita conflictele și pentru a asigura o conviețuire cât mai plăcută în comunitatea blocului.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Locul din România devastat de ciumă. Mii de oameni au murit în doar câteva zile
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro