21 dec. 2024 | 19:25

Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?

Sfaturi Culinare
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?

Cu legume fierte, carne, castraveți murați, maioneză și muștar, salata de boeuf este unul dintre cele mai apreciate preparate de pe mesele festive din România, în special de Revelion.

În ciuda numelui, care sugerează că această salată ar trebui să conțină carne de vită (boeuf, în franceză, înseamnă vită), multe gospodine o pregătesc cu carne de pui, curcan sau porc. Însă, una dintre cele mai mari controverse rămâne: se pune sau nu mazărea în salata de boeuf?

Salata de boeuf în varianta tradițională

Într-un restaurant cu specific tradițional din București, salata de boeuf este pregătită respectând o rețetă autentică din Moldova. Aici, carnea de vită este ingredientul de bază, iar mazărea este nelipsită. Totuși, rețeta poate varia semnificativ în funcție de regiune și preferințele personale.

Un studiu recent realizat de o platformă gastronomică arată că 64% dintre români adaugă mazăre în salata de boeuf, în timp ce 70% aleg să folosească carne de pui în locul celei de vită. Aceasta adaptare este explicată prin accesibilitatea cărnii de pui, mai ales înainte de anii ’90, când ingredientele erau limitate.

Bucătar chef: „Salata de boeuf trebuie să fie cu vită. Este motivul pentru care se numește astfel. Dacă renunțăm la carne sau o înlocuim, devine salata a la russe. Mazărea? Asta ține de gust, dar carnea de vită este esențială. În trecut, românii foloseau pui pentru că era mai accesibil, însă calitatea cărnii de vită a crescut în ultimii ani.”

Manager restaurant: „Salata de boeuf este foarte permisivă. Tradițional, se face cu vită, dar fiecare poate să o adapteze după gust. Nu cred că trebuie să fim stricți cu rețetele. Important este să fie gustoasă și să ne bucure pe toți la masă.”

Mazărea, acceptată sau nu?

Preferințele diferă în funcție de regiune. În Bucovina și Ardeal, mazărea este considerată obligatorie, fiind utilizată de peste 80% dintre gospodine. În schimb, în București și Muntenia, mulți preferă să evite acest ingredient, considerându-l opțional.

Internetul este, ca de obicei, plin de filmulețe cu gospodine care împărtășesc secretele pregătirii salatei de boeuf. Dezbaterile cu privire la rețeta „corectă” continuă să fie aprinse, însă fiecare familie are propria variantă.

Originea salatei de boeuf

Acest preparat își are originea în Rusia, fiind creat de bucătarul belgian Lucien Olivier, care lucra într-un restaurant din Moscova în secolul al XIX-lea. Rețeta originală includea ingrediente precum homar, trufe și carne de vânat, dar a fost simplificată de-a lungul timpului în funcție de ingredientele disponibile în diverse țări. În România, salata de boeuf a devenit rapid un simbol al sărbătorilor.

Indiferent dacă alegeți să adăugați mazăre sau să folosiți pui în loc de vită, salata de boeuf rămâne un preparat nelipsit de pe mesele românilor de sărbători. Peste 70% dintre români declară că o consumă la toate ocaziile speciale, aceasta fiind nu doar un preparat delicios, ci și o tradiție care aduce familia împreună.

Așa că, fie că optați pentru o variantă clasică, fie că vă puneți propria amprentă asupra rețetei, important este să vă bucurați de gustul său inconfundabil alături de cei dragi!

Ingrediente pentru salata de boeuf originală

Pentru a pregăti o salată de boeuf ca la carte, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 800 g rasol de vită
  • 1 ceapă
  • 2 cartofi
  • 3 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1/4 rădăcină de țelină
  • 1 borcan mare de mazăre (820 g)
  • 4-6 castraveți murați și/sau gogoșari în oțet
  • 400 ml maioneză
  • 1 lingură muștar
  • 1 lingură frunze de mărar tocat (opțional)
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Puneți la fiert bucata de carne împreună cu ceapa curățată, într-o oală cu apă. După ce ați luat spuma, fierbeți carnea la foc mic. Când carnea este aproape fiartă, adăugați cartofii, morcovii, țelina și rădăcinile de pătrunjel curățate și spălate.

După ce carnea și legumele au fiert, scoateți-le din oală și lăsați-le să se răcească. Aruncați ceapa fiartă. Tăiați toate ingredientele în cubulețe mici: carnea, morcovii, cartofii, țelina, rădăcinile de pătrunjel și castraveții murați. Într-un bol adânc, combina

 

 

 

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro