21 nov. 2020 | 14:27

Alimentul care a otrăvit toți cetățenii din două țări. Români, atenție mare! Și voi îl consumați

Știri generale
Alimentul care a otrăvit toți cetățenii din două țări. Români, atenție mare! Și voi îl consumați
Fructul care a otrăvit, zeci de ani, cetăţenii a două ţări

Efectele poluării cu un pesticid periculos sunt incredibile. Acest aliment a otrăvit aproape toţi cetăţenii din două ţări, iar fructul este consumat în continuare în întreaga lume. Chiar şi de români.

Bananele, stropite cu un pesticid care a otrăvit cetăţenii a două ţări

Începând din anii ’70, timp de peste două decenii, culturile de banane din Guadalupe şi Martinica au fost stropite constant cu clordecon, un pesticid care s-a dovedit extrem de periculos pentru organism. În ciuda faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a interzis folosirea acestui produs din 1979, în cele două insule din Caraibe, el a fost utilizat până în 1993.

Astfel, ceea ce trebuia să protejeze copacii de insecte, a contaminat pământul, apa şi a distrus sănătatea a sute de mii de oameni. Cercetătorii au explicat că, deşi au trecut 27 de ani, o mare parte din terenurile din Guadalupe şi Martinica nu mai pot fi folosite pentru agricultură. De asemenea, aproape toţi cetăţenii au produse chimice în sânge. Clordeconul afectează glandele endocrine, ceea ce duce la probleme hormonale precum cancer la prostată, nașteri premature, dar și la probleme de dezvoltare a creierului în cazul copiilor. Un studiu a demonstrat că aproximativ 10% dintre cazurile de cancer de prostată sunt cauzate de prezenţa pesticidului.

Ambroise Bertin, în vârstă de 70 de ani, este unul dintre muncitorii care a lucrat zeci de ani pe plantaţiile de bananieri. Acesta povesteşte că nimeni nu i-a avertizat de pericolul la care se expuneau. Acum, suferă de cancer la prostată, are probleme cu tiroida, dar şi alte afecţiuni.

“Nu ni s-a spus niciodată că este periculoasă. Oamenii lucrau pentru că aveau nevoie de bani. Nu aveam informații despre ea, dacă este bună sau rea. Din această cauză sunt atât de multe persoane otrăvite. Ne spuneau doar să nu bem sau să mâncam ceva în timp ce folosim pesticidul”, a declarat Ambroise, conform BBC.

Sunt sau nu bananele afectate de acest pesticid?!

Valy Edmond-Mariette este o altă victimă a nepăsării autorităţilor care nu au făcut nimic pentru muncitori. Acesta s-a îmbolnăvit la doar 25 de ani.

“Îngrijorarea cu privire la efectele clordeconului poate fi epuizantă. Dar, în cele din urmă, nu poți controla totul. Trebuie să recunoști că ai fost otrăvit, așa că trebuie să te descurci cu asta. Unora li se spunea să poarte mască sau mănuşi, dar nimeni nu o făcea”, a povestit bărbatul.

Contaminarea cu clordecon afectează solul şi râurile timp de secole întregi. Din fericire, studiile nu au arătat date concludente care să dovedească că bananele sunt şi ele afectate de prezenţa acestui pesticid. În urmă cu doar doi ani, cea mai mare rată a celor cu cancer de prostată era chiar în Antilele franceze.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro