La începutul stării de urgenţă din primăvara acestui an românii cumpărau haotic tot ce găseau prin magazine, lucru considerat greşit, mai ales că mulţi au achiziţionat produse perisabile şi au ajuns să facă ceea ce se numeşte risipă alimentară. Specialiştii îţi explică totul despre alimentele care nu se strică şi pe care trebuie să le ai mereu în cămară, mai ales în pandemie.
Un studiu recent a arătat un lucru cu adevărat îngrijorător: fiecare român aruncă pe an 129 de kilograme de mâncare, în medie. Din acest motiv, Guvernul încearcă să ia măsuri pentru a reduce această cantitate uriaşă până în 2030.
„Un român aruncă 129 de kilograme de mâncare pe an, în medie, însemnând mâncare gătită, fructe, legume, produse de panificaţie, lactate, carne. Avem pentru anul 2030 drept ţintă înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare. 12% din mâncarea cumpărată ajunge la coş, însă stăm bine. Pentru că media UE este aproape dublă. Cu cât familia este mai mare, cu atât se aruncă mai multă mâncare la coş.
Un fenomen îngrijorător este că avem, pe de o parte, subnutriţie şi risipă alimentară, dar pe de altă parte 15% din populaţia României este obeză. Asta înseamnă că educaţia alimentară are carenţe. Oamenii nu se preocupă de calitatea şi de cantitatea mâncării”, a explicat Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României.
Drept urmare, specialiştii încearcă să explice care sunt alimentele care nu se strică şi pe care trebuie să le ai mereu în cămară, mai ales în pandemie.
În primul rând, poţi păstra, fără a fi puse în frigider, multe conserve. Indiferent că sunt legume conservate, pşste, carne sau fructe, acestea îţi pot fi de mare ajutor în orice situaţie, nefiind nevoit să mergi prea des la cumpărături. Şi modul de preparare se simplifică considerabil: le desfaci, le pui în oală şi le găteşti rapid. Sau, în cazul fructelor, le consumi ca atare.
Orezul, zahărul şi făina se numără printre produsele de mare importanţă în alimentaţia noastră, iar depozitarea lor nu necesită decât un loc răcoros şi ferit de razele soarelui. Aşadar, poţi cumpăra în cantităţi mai mari pentru a nu merge tot timpul la supermarket. În plus, aceste alimente sunt foarte versatile şi pot fi folosite în nenumărate combinaţii. Indiferent că vorbim despre pilaf, sarmale, ardei umpluţi, risotto, prăjituri, tarte, produse de patiserie, toate fac parte din regimul nostru alimentar obişnuit.
De asemenea, fructele uscate le pot înlocui, în situaţii de excepţie, pe cele proaspete. Ele se pot transforma imediat în gustări sănătoase şi săţioase, pot fi folosite la prepararea unor anumite tipuri de prăjituri sau chiar în diferite salate. Aşadar, nu uita să iei câteva punguţe de fructe uscate data viitoare când mergi la cumpărături.
Surse extraordinare de proteine, grăsimi sănătoase şi minerale, nucile şi seminţele sunt şi ele pe lista alimentelor care nu se strică o bună perioadă de timp. Alături de ele, poţi achiziţiona, în cantităţi mai mari, ceai, ulei, apă sau cafea.