Guvernul vrea să diminueze risipa alimentară. În acest sens a doptat o prevedere, potrivit căreia firmele care donează mâncare vor beneficia de facilităţi fiscale. Mai exact, operatorii economici vor beneficia de o reducere a cheltuielilor din impozitul pe venit, în funcție de donațiile făcute.
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, a anunţat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului. Tot el a mai precizat că operatorii economici donatori vor beneficia de facilităţi fiscale „în temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit”, potrivit Mediafax.
„Este vorba despre reglementări privind risipa alimentară. Principalul obiectiv al acestui act normativ este combaterea risipei alimentare prin încurajarea donării de alimente. Operatorii economici donatori vor beneficia de facilităţi fiscale în temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit. Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând, în utlimele zece zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie de la donare câteva alimente perisabile, cum ar fi sucurile de legume, fructe nepasteurizate, legume şi fructe pre-tăiate sau seminţele germinate”, a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Prin această prevedere, Guvernul vrea să încurajeze donarea alimentelor pentru a evita risipa alimentară. Însă, operatorii economici nu vor putea dona orice tip de produs și mai important, nu pot dona produse exiparate. Astfel, pe tot parcursul procesului de donare vor fi verificate şi respectate normele legale în vigoare care privesc siguranţa şi securitatea alimentară.
„Este interzisă donarea către consumatorul final a mai multor alimente perisabile microbiologic de origine animală: carnea şi organele proaspăt provenite de la bovine , caprine, păsări de curte, toate categoriile, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud şi produsele din lapte crud, peştele, ouăle şi produsele din ouă crude. Totuşi aceste elemente pe care le-am menţionat pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantine sociale sau altor unităţi de alimentaţie publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit destinat consumatorului final”, a mai declarat Nelu Barbu.