Alimente care balonează. Trebuie să le eviți neapărat dacă mergi în vacanță. Conform unui studiu recent, mai bine de două treimi dintre cele 500 femei care au participat la studiu au recunoscut faptul că balonarea este una dintre cele mai supărătoare afecțiuni cu care se confruntă și care a avut un impact negativ asupra vieții lor.
Balonarea este o senzație incomodă pe care o resimt multe persoane, iar studiile indică faptul că circa 16-30% dintre persoane trec în mod regulat prin perioade în care se confruntă cu această afecțiune.
Astfel, femeile par să fie chiar mai afectate de aceste simptome decât bărbații, iar situația poate fi explicată de fluctuațiile hormonale. În cazul bărbaților, pare puțin probabil ca ei să raporteze simptome de balonare sau să ceară ajutor specializat în această privință.
Balonarea are simptome ca eliberarea de gaze, iar simptomele sunt de cele mai multe ori însoțite și de durere abdominală și senzația de arsură la stomac. Sunt și anumite alimente care pot să provoace balonare, astfel că dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu această afecțiune, trebuie să le știi.
Este vorba despre usturoi, ceapa, ciuperci, anghinare, legume crucifere, conopida, broccoli, varză, mere, fasole, leguminoase, linte, nuci, grâu, orz și alimente din secară și soia.
De asemenea, o dietă care se bazează pe alimente din plante poate provoca balonarea. Prin urmare, indiferent dacă ai decis să devii vegan sau doar să crești aportul de alimente pe bază de plante și să mânânci mai puțină carne, balonarea va fi unul dintre cele mai frecvente efecte secundare la început.
Creșterea consumului de legume și fructe poate duce la balonare, iar efectul poate fi de scurtă durată pe măsură ce corpul se adaptează, însă în unele cazuri pot deveni necesare anumite ajustări ale dietei, în vederea atenuării acestor efecte.
Prin urmare, trecerea la o dietă pe bază de plante este foarte sănătoasă, însă, în primă fază, consumul alimentelor din plante poate duce la balonare. Nu te descuraja, căci organismul se va obișnui. Însă ceea ce este și important este să nu cazi în capcana de a te baza pe alimente procesate, precum pate, burgeri și altele.
De asemenea, mare atenție și în ce privește alimentele și gumele de mestecat fără zahăr, dar care conțin substituenți de tipul xilitol, sorbitol sau manitol. Acestea pot să provoace probleme digestive, întrucât ajung fără a fi digerate la nivelul intestinului gros. Însă substituenți ai zahărului, precum eritritolul sau ștevia pot reprezenta o alternativă sănătoasă.