Novak Djokovic a reușit o nouă performanță uimitoare, după ce a câștigat Wimbledon 2022. La 35 de ani, sârbul joacă la cel mai înalt nivel și este mândru de toate reușitele sale în plan profesional. Nole a dezvăluit care este secretul unui campion de Grand Slam. Ce consumă la micul dejun.
Se spune că micul dejun ar fi cea mai importantă masă a zilei, când îți capeți energia pentru a începe ziua cu brio. Novak Djokivic nu face excepție de la regulă, campionul en-titre de la Wimbledon adoptând un stil de viață sănătos și o alimentație adecvată.
În cartea sa „Serve To Win”, tenismenul sârb susține că adoptarea unei diete stricte fără gluten și lactate l-a ajutat să-l ducă de la „pragul eșecului la campionul lumii”.
„Fizic, nu puteam să concurez. Pentru că nu am simțit că aparțin aceluiași teren cu cei mai buni jucători din joc. Dar apoi, iată, am făcut niște schimbări și asta a transformat totul. Asta nu a fost magie.
Etica muncii a fost întotdeauna acolo, începând cu acel copil de șase ani și geanta lui de tenis perfect împachetată. Dar dintr-o dată a apărut un factor X, o schimbare în dieta mea care a permis organismului meu să funcționeze așa cum a fost menit să facă.”, a declarat Novak Djokovic în volumul său, „Serve To Win”, conform Insider.
Novak Djokovic se ține de un regim alimentar bazat pe produse lipsite de lactate și gluten. Deși se ferește de termenul veganism, Nole evită în mare măsură să mănânce carne, pește sau orice alte produse de origine animală.
De exemplu, la micul dejun, campionul de la Wimbledon 2022 consumă un pahar cu apă, două linguri de miere și un bol de cereale cu musli și lapte de migdale. De asemenea, sportivul preferă legume, fructe și orez.
„Mănânc foarte multe fructe şi salate în prima parte a zilei. Nu-mi place să consum alimente care au nevoie de multă energie pentru a fi digerate, mai ales în prima parte a zilei, deoarece atunci am nevoie de toată energia mea la antrenament.
Aşa că mă hrănesc light şi adaug, de cele mai multe ori, cereale precum quinoa sau orez sălbatic. Mai mănânc şi cartofi dulci sau normali, la aburi sau fierţi”, a povestit Djokovic într-un interviu.
Dr. William Davis, cel care a scris prefața pentru „Serve to Win”, spune, de asemenea, că glutenul poate provoca „ceata minții” și „distorsiuni ale stării hormonale” care pot „schiloda” performanța atletică.
Unele dintre afirmațiile lui Davis despre impactul consumului de gluten au fost contestate, inclusiv printr-o lucrare din 2013 publicată în Journal of Cereal Science.
În capitolul al cincilea din cartea lui Novak Djokovic, specialiștii conturează un „meniu exemplu de alimente fără gluten și fără lactate” de șapte zile. Acest meniu include câteva feluri de mâncare din carne și pește, cum ar fi pui la friptură și salată de ton.
De când volumul a fost publicat în 2014, Djokovic și-a modificat în continuare dieta, spunând că acum consumă alimente bazate, în întregime, pe plante.