Alexandru Rafila, despre pastilele de iodură de potasiu din România. Câte s-au produs deja

Alexandru Rafila, despre pastilele de iodură de potasiu din România. Câte s-au produs deja
Alexandru Rafila, despre pastilele de iodură de potasiu din România.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre pastilele de iodură de potasiu din România. Potrivit anunțului său, autoritățile caută deja soluția optimă pentru ca aceste pastile să ajungă la populație. Amintim că Antibiotice Iași a început producția pastilelor cu iod încă de la începutul acestei luni.

Alexandru Rafila, despre pastilele de iodură de potasiu din România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat azi că, până acum, Antibiotice Iași a produs deja peste 15 milioane de pastile de Iodură de potasiu, din cele 30 de milioane contractate. Potrivit acestuia, autoritățile caută soluția optimă pentru ca acestea să ajungă la populație.

„Antibiotice Iași a produs deja cred că peste 15 milioane de comprimate din cele peste 30 de milioane care sunt contractate. Știți bine că este o Hotărâre de Guvern care stabilește modul în care se achiziționează aceste pastile de Iodură de Potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă, bineînțeles și înainte se pregătește logistic acest aspect, producătorul le va transporta la sediul fiecărui DSP”, a declarat marți Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a spus că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu”.

„Ne gândim să vedem care e cea mai bună cale, prin intermediul Prefecturilor și Inspectoratelor pentru Situații de Urgență aceste pastile să ajungă la primării și de acolo, eventual, la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuție ca ele să ajungă la beneficiar”, a adăugat ministrul Sănătății.

Ce a avertizat Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a reamintit că aceste pastile nu trebuie luate fără recomandarea medicului.

„Nu e vorba de o medicație care se ia fără recomandare și e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide, și să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăsește și la nivelul INSP cantități limitate, nu nelimitate pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecțiuni ale tiroidei, care pot să depășească beneficiile”, a precizat Alexandru Rafila.

Amintim că la începutul acestei luni, Ministerul Sănătății transmitea că, în caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face numai în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, potrivit recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Încă de la începutul lunii, românii au luat cu asalt farmaciile din țară pentru a-și procura pastile de iodură de potasiu, mai cu seamă amintindu-și de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Urmăriți Playtech.ro și pe