15 mart. 2022 | 12:57

România, lovită de o explozie a cazurilor de Covid-19 după marea relaxare? Alexandru Rafila, avertismentul momentului

Sănătate
România, lovită de o explozie a cazurilor de Covid-19 după marea relaxare? Alexandru Rafila, avertismentul momentului
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

După mai bine de doi ani de pandemie, românii se pot bucura din nou de libertate și acces la o multitudine de evenimente fără a purta mască sau fără a prezenta certificatul de vaccinare. Deși Guvernul a renunțat la starea de alertă, virusul nu a dispărut complet, iar acest lucru presupune că o posibilă explozie de infectări nu este exclusă. Ministrul Sănătății a vorbit despre această situație, oferind previziuni legate de perioada în care ne-am putea confrunta din nou cu o perioadă tensionată din punct de vedere medical.

Cine a decis, de fapt, relaxarea tuturor restricțiilor?

Alexandru Rafila a acordat un interviu în cadrul căreia a vorbit deschis despre marea relaxare, care a însemnat o adevărată surpriză pentru toți românii. Pentru că mulți dintre cetățeni se așteptau la o relaxare etapizată, vestea că pot avea acces oriunde și oricând, fără mască, i-a extaziat pe mulți dintre români. De altfel, multă lume pierde din vedere faptul că virusul se află printre noi, iar persoanele din categoriile vulnerabile se află încă în pericol.

Ministrul Sănătății a afirmat că decizia renunțării la starea de alertă a fost luată de Guvern, în timp ce ministerul pe care îl conduce a oferit în continuare reomandări privind acțiunile preventive pe care cetățenii trebuia să le aibă în vedere, precum purtarea măștii în spațiile închise și cele aglomerate. Un reporter RFI l-a întrebat pe ministrul Sănătății care sunt motivele care le-au determinat pe autorități să renunțe brusc la toate restricțiile.

„Această transmitere comunitară nu încetează”

„În primul rând, trebuie să clarificăm că nu Ministerul Sănătății a decis acest lucru, a fost o decizie a Guvernului României de a nu mai prelungi starea de alertă, iar consecința încetării stării de alertă a fost și anularea acestor restricții, care au funcționat pe durata stării de alertă.

Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecției cu noul coronavirus.

Chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuși câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puține și până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenței de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală”, a explicat Alexandru Rafila.

Ce spune Alexandru Rafila despre valul șase al pandemiei?

Întrebat care sunt șansele ca România să fie lovită de un val șase, în condițiile în care infectările cresc deja îngrijorător în Europa, Alexandru Rafila a explicat că se poate vorbi despre asta din toamnă. Profesorul a detaliat acest subiect, meniționând că ar fi vorba, mai degrabă, de o recreștere a infectărilor, decât de un val șase, care ar presupune și o tulpină diferită față de cele actuale.

Un eventual val șase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puțin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă.

Dar nu putem discuta de un val șase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val șase.

Un val șase presupune o altă tulpină care circulă și care se transmite susținut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, așa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populația în mod inutil”, a declarat Alexandru Rafila, la rfi.ro.