15 mart. 2022 | 16:02

Reacția lui Alexandru Rafila despre campania de vaccinare din România. Cum o cataloghează

News
Reacția lui Alexandru Rafila despre campania de vaccinare din România. Cum o cataloghează
Reactia lui Alexandru Rafila despre campania de vaccinare din Romania. Cum o catalogheaza

Alexandru Rafila a declarat că jumătate din populația României este complet vaccinată împotriva Covid-19. Ministrul Sănătății consideră că în aceste condiții campania de vaccinarea „nu a fost un succes”, dar nici un eșec. Rafila este de părere că după primele două luni de la debutul campaniei, interesul pentru imunizare în rândul populației a scăzut considerabil, iar în opinia sa unul dintre motive ar putea fi lipsa comunicării eficiente între stat și cetățean.

Ce spune Alexandru Rafila despre campania de vaccinare

România nu stă tocmai bine la capitolul vaccinare. Până acum puțin peste 8 milioane de oameni s-au vaccinat complet, ceea ce reprezintă un procent de 41% raportat la o populație de 19,3 milioane de locuitori cnform datelor EUROSTAT.

Ministrul Sănătății consideră însă că procentul de persoane vaccinate depășește jumătate din populația țării pentru că, în realitate, numărul românilor ar fi mai mic.

„Opinia mea este că, în cifre reale, suntem undeva în jur de 50%, deci peste 8 milioane de concetăţeni de-ai noştri s-au vaccinat cu două doze de vaccin, mai mult de un sfert dintre ei cu trei doze de vaccin, dar sigur că potrivit EUROSTAT, suntem 19,3 milioane de locuitori, probabil că populaţia rezidentă este sensibil mai mică, în jur de 17 milioane, deci cel puţin 50% din populaţia totală a României a fost vaccinată”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI.

Întrebat dacă a fost campania de vaccinare un eşec în România, Rafila a răspuns că „nu a fost un succes”.

„Nu ştiu (dacă a fost un eşec) poate că există şi varianta de mijloc, având în vedere că avem 50% din populaţie vaccinată. Există şi situaţia unor ţări care au reuşit şi cifre inferioare. Oricum, după debutul acela furtunos din ianuarie-februarie 2021, din păcate, interesul pentru vaccinare a scăzut, probabil şi datorită unor erori în modul de comunicare, de apreciere a situaţiei, de stimulare a oamenilor să se vaccineze”, a mai spus medicul.

Vaccinarea va reveni în sarcina medicilor de familie

Ministrului Sănătății a reiterat că vaccinarea va fi făcută în continuare de medicii de familie, iar centrele special amenajate pentru imunizare vor fi desființate.

„Acum discutăm despre o campanie care practic este încheiată. Noi ne aflăm în situaţia în care vom trece vaccinarea împotriva noului coronavirus la medicii de familie, ca pe o vaccinare de rutină, ne găsim în faza aceasta de tranziţie, nu are rost să ţinem funcţionale sute de centre de vaccinare, ca să se vaccineze câteva sute de persoane zilnic şi atunci o să trecem în cursul anului acestă vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus să se facă de rutină în cabinetele medicilor de familie”, a explicat Rafila.

România a renunțat complet la restricții odată cu încetarea stării de alertă în data de 9 martie. Însă chiar dacă am revenit la situația de dinaintea pandemiei, autoritățile recomandă totuși purtarea în continuare a măștii de protecție în spațiile aglomerate, dat fiind faptul că virusul nu a dispărut.

Citește și: „Pfizer a anunțat vestea de ultimă oră pentru toți oamenii vaccinați. Răsturnare de situație”

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro