Pastile cu iod, produse în România. Alexandru Rafila a făcut marele anunț

Pastile cu iod, produse în România. Alexandru Rafila a făcut marele anunț
Pastile cu iod, produse in Romania. Alexandru Rafila a facut marele anunt

Ucriana se află sub asediu militar rus de 12 zile. Din dorința de a cuceri cât mai repede țara vecină, armata rusă atacă inclusiv obiective care pot periclita sănătatea oamenilor de pe întreaga planetă. Vineri, rușii au atacat centrala nucleară de la Zaporojie, provocând un incendiu la o clădire de lângă centrală, fără a ține cont de efectele devastatoare pe care le-ar fi putut provoca acțiunea lor. Din feiricire însă, nivelul de radiații a rămas în parametri normali, dar întreaga lume își pune acum problema repetării acestui scenariu dar cu consecințe mult mai grave.

În acest context, românii au început să își facă stocuri de pastile cu iod, medicament indicat în cazul unui incident nuclear. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat luni că Antibiotice Iași va începe producția de pastile cu iod.

Alexandru Rafila, anunț important despre pastilele cu iod

Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, a declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a precizat că în urma necesarului făcut de INSP și Comisia de edocrinologie a Ministerului Sănătății, ar fi nevoie de maximumm 30 de milioane de comprimate. Totodată, ministrul a avertizat că acest medicament nu este „un panaceu universal” și nu se ia preventiv.

Ele vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării. Nu e vorba despre vreun panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei”, a mai afirmat ministrul.

Nicolae Ciucă: „Ministerul Sănătății a luat legătura cu producătorii locali de medicamente pentru a produce urgent astfel de pastile”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat duminică, la Digi24, că în România nu a fost semnalat un nivel crescut de radiații, dar că, din precauție, vor fi produse la o scară larga pastile cu iod care să poată fi administrate imediat în cazul unor atacuri sau accidente nucleare.

Până în acest moment nu există depăşiri ale nivelului de radiaţie. Ca atare, revenind la ceea ce trebuie să facă Guvernul, Guvernul este în măsură să ia măsurile care se pretează pentru o astfel de situaţie, măsuri de precauţie, astfel încât să putem să venim şi să reacţionăm într-o prezumtivă situaţie de acest fel”, a adăugat Nicolae Ciucă.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore.

Trupele ruse au preluat controlul centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, după ce, în zorii zilei de vineri, au atacat-o într-o manieră iresponsabilă, provocând distrugerea unei clădiri de cinci etaje aflată lângă centrală.

Citește și: „Războiul din Ucraina, catastrofă la nivel global. Vești proaste pentru omenire!”

Urmăriți Playtech.ro și pe