Alertă ANM: cod portocaliu de ploi și vijelii. Jumătate din România este în primejdie

Alertă ANM: cod portocaliu de ploi și vijelii. Jumătate din România este în primejdie
ANM anunță instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate și vijelii

Alertă ANM: cod portocaliu de ploi și vijelii. Luna iulie, ca de atfel și lunile mai și iunie, nu scapă de caniculă, și nici de viejlii. În cursul acestei dimineți ANM a mai emis trei avertizări, două de Cod Galben și una de Cod Portocaliu. Toate cele trei sunt valabile pe tot parcursul acestei zile. Conform informațiilor, jumătate din România este în primejdie, din cauza fenomenelor extreme.

Alertă ANM: cod portocaliu de ploi și vijelii în aproape toată țara

Ultimele 48 de ore au adus, din păcate, temperaturi record pentru această perioadă, secetă și chiar incendii. De exemplu, în județul Timiș peste 100 de hectare de grâu au ars într-un incendiu de proporții. De cealaltă parte, în aceeași zi, în Vrancea a fost furtună cu grindină și precipitații abundente.

Fenomenele extreme, fie de caniculă, fie vijelii și grindină, ne duc cu gândul la filmele americane apocaliptice. Iar ANM anunță că lucrurile nu se opresc aici, din păcate.

Astăzi a fost emisă o nou alertă ANM. Sunt cel puțin două de Cod Galben și una de Cod Portocaliu de ploi și vijelii, în Transilvania, Moldova, Muntenia și Oltenia.

Cod portocaliu de ploi și vijelii pentru Molova, Transilvania, Muntenia și Oltenia

Alerta de Cod Portocaliu vorbește de  instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate și vijelii în jumătatea de nord a Moldovei, local în Transilvania, Muntenia și nord-estul Olteniei.

ANM spne că aici vor fi averse torențiale, vijelii cu rafale de peste 70-80 km/h, precum și „frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35-40 l/mp și pe arii restrânse 50-80 l/mp.

Alertă ANM: Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

De cealată parte, au mai fost emise două avertizări de Cod Galben. Una de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în centrul, nordul și nord-estul țării, apoi și în sud și est, unde vor fi „perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25-40 l/mp.”

Iar cel de-al doilea Cod Galben a fost emis pentru Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei. ANM anunță că, pe tot parcursul zilei, va fi disconfort termic ridicat, iar „indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade.” Toate cele trei averitzări sunt valabile, începând de astăzi, 6 iulie, și până mâine la prânz, pe 7 iulie.