Fenomene extreme în România. După cum bine știți, potrivit meteorologilor de la ANM, România trece printr-o perioadă extremă din punct de vedere termic. Prognoza meteo din aceste zile anunță caniculă în anumite zone din țară, în altele furtuni, grindină și precipitații abundente. Până în 2000 România avea, cât de cât, climă temperată. Acum am putea fi încadrați la o țară cu climă extremă. Mai mult ca sigur că v-ați întrebat de ce sunt fenomene extreme în România, sau de ce avem caniculă, dar și grindină și vijelii în același timp. Un răspuns la această întrebare l-a dat Roxana Bojariu, directorul Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Specialistul a explicat ce se întâmplă în această perioadă într-un interviu exclusiv pentru Impact.ro.
Multe dintre aceste fenomene extreme din România, ca și în alte părți, au fost puse pe seama gradului mare de poluare și a gazelor cu efect de seră. Se pare că, așa cum se întâmplă adesea în cazul perioadelor de caniculă, valul de căldură se încheie cu câteva furtuni spectaculoase. În mod tragic, se crede chiar că ploile torențiale au jucat un rol împortant în aceste perioade.
La momentul redactării acestui articol, prognoza arată că sunt posibile furtuni împrăștiate peste tot până la sfârșitul săptămânii. În timp ce unele părți ale României au îndurat aproape o săptămână de căldură sufocantă, o mare parte a țării se confruntă acum cu grindină, fulgere, rafale de vânt, ploi torențiale și inundații. O explicație a fost dată de Roxana Bojariu, directorul Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM):
„Teritoriul României are factori locali foarte diverși și aceștia nuanțează practic răspunsul climatic la fenomenele de scară mai largă.
Arcul Carpaților modifică circulațiile atmosferice la scară mai mare, iar diversitatea de soluri interacționează diferit cu atmosfera.
Acoperirile diverse ale solului și, evident, circulațiile la scară europeană, nuanțate de aceste condiții, își pun amprenta asupra a ceea ce se întâmplă în România”, a explicat Roxana Bojariu în exclusivitate pentru Impact.ro.
Meteorologii au emis câteva avertizări de cod portocaliu și galben de caniculă luni și marți, iar luni au fost emise avertizări de ploi și furtuni. În unele zone, temperaturile vor atinge 38 de grade Celsius.
Cu alte cuvinte, Româina se confruntă cu caniculă, grindină și vijelii în același timp. Meteorologii au emis și un cod portocaliu de căldură intensă și disconfort termic accentuat în zonele joase din vestul și nord-vestul țării. Despre această situație, deloc confortabilă, același specialist spune:
„Și furtunile cu precipitații foarte abundente, și valurile de căldură sunt caracteristice sezonului cald. Numai că ele acum au o intensitate deosebită.
Nu este prima dată când în România avem zone în care sunt probleme cu rezerva de apă. În sensul că este foarte redusă în sol, iar alte regiuni au, din contră, parte de cantități mari de precipitații, cu probleme legate de inundații.
Fie urbane, fie inundații în bazine mici. Se întâmplă mai ales din cauza factorilor locali foarte diferiți, a felului în care Carpații modifică circulația la scară mai mare”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.
Din păcate nu vom scăpa în perioada următoare de fenomene extreme în România. Specialiștii ANM spun că valul de caniculă va persista, la fel întâmplându-se și cu grindina, vijeliile și precipitațiile.