Cod portocaliu de caniculă în România. Temperaturile ating un maxim alarmant de periculos

Cod portocaliu de caniculă în România. Temperaturile ating un maxim alarmant de periculos
Cod portocaliu de caniculă în România

Cod portocaliu de caniculă în România. Temperaturile ating un maxim alarmant de periculos. Meteorologii au anunțat că următoarele zile vor fi caniculare. Astăzi, au fost emise avertizări cod galben și cod portocaliu pentru toată țara. De asemenea, se întorc în forță și furtunile cu grindină.

Cod portocaliu de caniculă în România

Cod portocaliu de caniculă în România anunțat de meteorologi. Temperaturile vor atinge 38 de grade C, fiind prima avertizare Cod galben care intră în vigoare și vizează caniculă și disconfort termic ridicat.

În Câmpia și Dealurile de Vest, temperaturile maxime vor fi de 35 – 36 de grade C, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Disconfortul termic va fi unul ridicat. Valul de căldură se va extinde în următoarele zile și în întreaga țară. De miercuri și până vineri, se va menține în vigoare un cod galben de căldură și disconfort termic ridicat.

În acest interval, temperaturile maxime sunt cuprinse între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic se va menține și la câmpie și de podiș,  indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând a depăși pragul critic de 80 de unități.

Totodată, meteorologii au emis și un cod portocaliu pentru vestul, nord-vestul și local centrul țării. Prin urmare, în zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), valul de căldură va persista în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, în timp ce  temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Temperaturile care se vor înregistra vor fi de 37…38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Vremea la munte

Vremea la munte se anunță mai caldă decât în mod normal la această dată. În general, media maximelor termice o să aibă valori între 19 și 23 de grade, iar a minimelor între 11 și 13 grade. Meteorologii anunță că, timp de două săptămâni vor fi averse în fiecare zi, pe arii mai extinse după data de 1 iulie.

Vremea în săptămâna 27.06.2022 – 04.07.2022

Săptămâna această, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toată țara, însă cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice și nord-vestice. În ce privește regimul pluviometric, acesta va fi deficitar la nivelul întregii țări.

Vremea săptămâna viitoare

Meteorologii anunță că săptămânile viitoare temperaturile medii vor fi ușor se anunță a fi mai ridicate decât cele normale
pentru această perioadă în regiunile extracarpatice, apoi în rest vor fi în general apropiate de cele specifice.

În ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zonele montane, excepție făcând regiunile vestice, acolo unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.