26 oct. 2024 | 14:59

În cât timp își uită pisicile stăpânii, conform științei. Ce s-a descoperit despre memoria lor afectivă

Diverse
În cât timp își uită pisicile stăpânii, conform științei. Ce s-a descoperit despre memoria lor afectivă
În cât timp își uită pisicile stăpânii, conform științei. Ce s-a descoperit despre memoria lor afectivă

Pisicile sunt cunoscute pentru natura lor independentă și misterioasă, dar întrebarea cât de atașate rămân de stăpânii lor și dacă le păstrează amintirile afective a stârnit interesul cercetătorilor. Spre deosebire de câini, care demonstrează adesea o loialitate și o atașare intensă față de oameni, pisicile au o modalitate mai subtilă de a-și exprima afecțiunea.

Cum funcționează memoria afectivă a pisicilor

Pisicile dispun de o memorie asociativă, adică rețin amintiri legate de experiențe plăcute sau neplăcute asociate cu diverse persoane, locuri sau obiecte. Cercetătorii au descoperit că memoria lor afectivă nu este atât de scurtă cum se presupune în mod obișnuit. Studiile au arătat că pisicile sunt capabile să recunoască stăpânii chiar și după o absență îndelungată și, mai mult decât atât, își reamintesc gesturile și interacțiunile pe care le-au avut cu aceștia.

Memoria afectivă a pisicilor se dezvoltă și se consolidează prin experiențe repetate alături de aceeași persoană. Dacă un stăpân petrece mult timp alături de pisica sa și îi oferă atenție, hrană și confort, aceste experiențe formează o bază solidă de amintiri asociate. Într-un astfel de caz, pisica își poate recunoaște stăpânul chiar și după luni de absență. Există cazuri documentate în care pisicile și-au recunoscut stăpânii după ani de despărțire, datorită acestei memorii asociative.

Memoria de lungă durată vs. memoria de scurtă durată

Pisicile dispun atât de o memorie de scurtă durată, cât și de una de lungă durată, însă felul în care ele utilizează aceste tipuri de memorie este diferit față de oameni. Studiile arată că memoria de scurtă durată a pisicilor este limitată la aproximativ 16 ore, ceea ce înseamnă că anumite detalii nesemnificative sau evenimente lipsite de relevanță emoțională pot fi uitate rapid. De exemplu, dacă o pisică întâlnește un străin pentru scurt timp și acesta nu îi lasă o impresie puternică, este posibil ca ea să uite acea întâlnire în mai puțin de o zi.

Memoria de lungă durată, pe de altă parte, permite pisicilor să rețină amintiri emoționale puternice și repetitive. Stăpânii, locuințele și interacțiunile pozitive sau negative sunt amintiri pe care pisicile le păstrează în memorie, mai ales dacă au fost însoțite de emoții intense. Astfel, o pisică își va aminti un stăpân care a avut grijă de ea, oferindu-i momente de confort și afecțiune, mult timp după ce acesta nu mai este prezent.

Recunoașterea stăpânilor

Pisicile recunosc oamenii nu doar prin intermediul mirosului, ci și prin voce și comportament. Studiile arată că ele au o abilitate surprinzătoare de a diferenția între diferitele voci ale oamenilor și de a reacționa în funcție de timbrul familiar al stăpânului. Chiar dacă nu arată entuziasmul tipic câinilor, pisicile demonstrează recunoaștere și un anumit nivel de bucurie atunci când sunt în preajma unei persoane cunoscute, mai ales a stăpânului.

Într-un studiu efectuat de cercetători japonezi, s-a demonstrat că pisicile recunosc numele lor și reacționează la vocea stăpânului, chiar dacă nu oferă mereu un răspuns imediat. Totodată, este mai probabil ca ele să răspundă pozitiv atunci când sunt apelate de persoane cu care au legături afective solide, ceea ce subliniază rolul important al interacțiunilor pozitive.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro