Aerul din București e toxic. Valorile record de poluare înregistrate

Aerul din București e toxic. Valorile record de poluare înregistrate

Nivelul de poluare a aerului din Capitală a atins un nivel record. În acest sens, specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun ca particulele din aer pot duce la cancer pulmonar. Cât de pouluat este aerul pe care noi îl respirăm în București.

Timp de patru luni, noxele din Capitală au fost monitorizate cu ajutorul unor senzori, iar rezultatele au arătat valori record de plouare. De exemplu, în luna ianuarie calitatea aerului pe care îl respirăm a fost bună doar în opt zile din cele 31.

„Noi măsurăm valorile PM 10 şi PM 2,5 iar în Bucureşti în luna decembrie au fost depăşite chiar de nouă ori. Din păcate, nu există o reţea independentă care să măsoare aceste valori şi ne lipsește posibilitatea de a vedea în timp real care este situaţia aerului din Bucureşti. În zece ani, nivelul maşinilor s-a dublat – este un mare poluator – dar şi fabricile, uzinele,” spune Andra Tudorie, coordonator proiect.

Printre motivele pentru care în Bucureşti se înregistrează aceste valori record de poluare se numără traficul dens, procesele industriale dar şi mijloacele de încălzire. Din aceste cauze valorile de poluare au fost chiar şi de nouă ori mai mari decât limitele admise.

Cea mai toxică zonă din București

O firmă a montat senzori în 14 locuri din Bucureşti pentru a măsura cât de gravă este problema. Astfel, după patru luni de monitorizare aparatele au arătat că cel mai nociv aer este respirat de locuitorii din zona de Nord şi de către cei din Militari.

După tutun, poluarea este cea mai nocivă asupra sistemului respirator, spun medicii. Poate duce la astm bronşic, dar şi la boli cardiovasculare sau chiar cancer.

„Poluarea este al doilea factor după tabagism care influenţează bolile respirațorii, bronşita cronică, enfizem, astm bronşic, creşte riscul de infecţii de circulaţie a alergenilor şi bacteriilor viruşilor. Cei cu expunerea cea mai puternică sunt cei aflaţi la extremele de vârsta copii,” explică Florin Mihălțan, medic primar pneumolog.

În România au loc anul 28.000 de decese premature produse din cauza poluării aerului cu particule fine. Particule de praf sunt foarte dăunătoare pentru corpul uman, odată inhalate pot duce la afecțiuni grave. Și reţeaua de monitorizare a Ministerului Mediului confirmă depăşiri constante. Cu toate acestea ONG-urile susţin că autoritățile nu fac nimic pentru a limita pericolul aerului toxic din București.

„Numărul de decese pe care statul l-a recunoscut este undeva la 28.000 de decese anual. Ar trebui să avem șapte staţii, niciuna nu afişează şi este principalul reproş pe care UE îl aduce statului român. Au adoptat nişte legi de ochii UE şi de 10 ani nimeni nu pune în practică acest lucru. Lipsa de interes a autorităţilor locale în ceea ce priveşte transportul în comun e inadmisibil să nu avem bandă dedicată transportului în comun, pierdem spaţii verzi la fiecare investiţie,” a declarat Dan Trifu, vicepreşedintele ECO-CIVICA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI