Cum îți distruge Facebook viața: „E noua țigară, dă dependență”

Cum îți distruge Facebook viața: „E noua țigară, dă dependență”

Facebook are toate caracteristicile unui viciu de care nu poți să scapi. În acest sens, mai mulți antreprenori din tehnologie afirmă că Facebook dăunează societății în aceeași măsură în care fumatul dăunează sănătății.

„Facebook este noua țigară. Dă dependență, nu este bună pentru tine și sunt oameni care încearcă să te facă să o folosești chiar dacă nu prea înțelegi despre ce e vorba”, a explicat Marc Benioff, CEO Salesforce. El a mai spus că rețeaua socială Facebook ar trebui să fie supusă unor reglementări similare celor care vizează industria tutunului.

Jim Steyer, fondatorul Common Sense Media, susține comparația cu țigara și spune că este excelentă, pentru că este pe înțelesul tuturor. Cele mai grave probleme sunt legate de faptul că rețelele sociale dau dependență și afectează atenția celor mici și nu numai, a spus Steyer.

Un fumător îți poate confirma similaritățile. Dacă te trezești în fiecare dimineață și nu te ridici din pat fără câteva swipe-uri pe Facebook, s-ar putea să ai o problemă. Dacă stai la coadă la ANAF și te gândești că cel mai bun mod de a petrece acele câteva momente constă în alte câteva swipe-uri, situația este identică. Este suficient să mergi seara printr-o cafeanea plină de oameni de toate vârstele și să vezi patru oameni la o masă cu privirea ațintită în feed-ul de Facebook de pe mobil.

Roger McNamee, fost investitor timpuriu și mentor al lui Mark Zuckerberg, susține și el teoria lui Marc Benioff. „Stimulentele pentru manipularea atenției nu înseamnă altceva decât să profiți de pe urma celor mai slabe elemente ale psihologiei umane. Nu mai e suficient să se știe multe despre noi, acum scopul este să se schimbe cee ce gândim și ceea ce facem”, a avertizat Roger McNamee.

Compania Facebook a reacționat la această teorie și a spus că este gata să coopereze cu autorităţile de reglementare. „Trebuie să stopăm abuzul cât mai repede și trebuie să protejăm mai bine datele personale”, a declarat Shery Sandberg, directorul de operațiuni al Facebook.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI