Adrian Năstase ar putea fi din nou ales într-o funcție publică. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis marți cererea fostului premier. Adrian Năstase avea interdicție de a mai candida într-o funcție publică, după ce a fost eliberat condiționat din închisoare în luna august 2014. El a făcut o cerere ca această interdicție să fie eliminată și, cel mai probabil, a făcut-o în scopul de a candida, din nou, pentru o funcție publică.
Dacă va exista o decizie definitivă favorabilă lui, Adrian Năstase va putea candida sau să fie ales în funcții publice.
„Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian. Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian (…).
După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se fac menţiuni despre aceasta pe hotărârile prin care s-a pronunţat condamnarea.
Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei.
Fostul premier a fost eliberat din închisoare în 2014, după ce a stat închis patru ani și jumătate în dosarele Zambaccian și Trofeul calității.
Magistrații i-au impus acestuia o serie de interdicții, odată cu eliberarea din închisoare, printre care și dreptul de a candida în funcții publice.
El a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în Trofeul Calității, din care a făcut 8 ani.
Mai târziu, în ianuarie 2014, a fost condamnat de ÎCCJ la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și șantaj în dosarul Zambaccian. El a fost eliberat în august 2014.
Adrian Năstase a vorbit despre obstacolele pe care PSD urmează să le înfrunte după asumarea guvernării cu PNL și UDMR.
„Multi au considerat ca intrarea PSD la guvernare este o mare eroare. Este adevarat, din punct de vedere elctoral nu a reprezentat o idee foarte buna. Pe de alta parte, poti asista nepasator la adancirea crizelor in care guvernul coalitiei anterioare adusese tara? Poti asista nepasator la orientarea anti-nationala pe care mai ales componenta USR o imprimase guvernarii? Evident ca nu.
PSD va trebui, in opinia mea, sa dovedeasca, prin masuri concrete, ca propunerile din domeniul economic si social propuse vor face diferenta si vor genera incredere si speranta.
Va fi complicat pentru ca opozitia din parlament, formata din Aur si Usr, se va mobiliza si va radicaliza segmentele de nemultumiti din populatie. Pe de alta parte, insuccese partiale vor genera reactii de opozitie interna in Psd si Pnl.
Deocamdata, s-a pus la punct un mecanism de functionare a coalitiei la nivel central.
Ce se va intampla insa la nivel local? In anumite judete/localitati, s-au construit anumite majoritati care nu vor urma, in mod necesar, intelegerile de la centru.
Un test important il va reprezenta construirea noului buget. La fel, gestionarea masurilor de reforma cuprinse in PNRR.
Noul guvern va trebui sa gestioneze nu doar crizele existente ci si pe cele care vor apare in curand in domeniul sanitar, economic si social.
Va urma o perioada complicata…”, a scris Adrian Năstase pe blog.