Coaliția PSD-PNL-UDMR promite un metrou în Cluj Napoca, creșterea vitezei pe calea ferată și 13.000 de km de drumuri modernizate în viitorul apropiat.
Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR prevede că 10.000 de km de drumuri sau străzi locale vor fi modernizate, 3.000 de km de drumuri județene vor fi reabilitați și aproximativ 40% din drumurile județene și locale vor fi și ele modernizate.
De asemenea, în programul de guvernare mai este menționat faptul că se vor dezvolta punctele de transport multimodale. În acest fel, traficul de călători și transportul mărfii se va derula cu minimul timpilor de așteptare posibili.
Noua coaliție are în vedere stabilirea ca obiectiv ca până în anul 2030 o mare parte din municipii să aibă la dispoziție diferite variante de deviere a transportului greu de marfă. În prezent, o parte tranzitează centrul localităților, ceea ce duce la aglomerarea traficului, înrăutățește calitatea aerului, provoacă daune și afectează localitățile cu profil turistic.
Totodată, guvernații au în vederea construirea unei căi rutiere de mare viteză, precum drumuri expres sau autostrăzi, să se producă în aproximativ o oră din orice punct de plecare al țării.
Mai mult de atât, noul guvern are în plan demararea și finalizarea unor secțiuni de autostrăzi și drumuri expres din regiunea Moldovei, Transilvaniei, Dobrogei și Regiunea de Sud. Programul de guvernare poate fi vizionat aici.
Programul de guvernare al noii coaliții prevede împădurirea a 56.000 de hectare de terenuri forestiere și 315 hectare de păduri urbane. De asemenea, vor să lupte împotriva exploatărilor de masă lemnoasă, să acorde granturi pentru construirea de parcuri fotovoltaice și reducerea TVA-ului pentru deșeurile colectate selectiv.
Coaliția are de gând să înființeze un centru de primire a școlarilor în pădure, transformarea și dezvoltarea unor cabane silvice în centre „Școala în pădure”. Până în anul 2025, au de gând să reducă cu 75% cantitățile de deșeuri care ajung în depozitele de deșeuri conforme, din totalul deșeurilor generate.
Totodată, cetățenii vor avea acces pietonal și cu bicicleta în toate pădurile, se mai menționează în programul de guvernare, și că vor fi plantați arbori în zona marilor aglomerări urbane.
Guvernații au în plan demararea unui program de evaluare cantitativă și calitativă a populației de urs brun în România, în primăvara anului 2022. Noua coaliție are de gând să atragă fonduri europene pentru înființarea lucrărilor de decontaminare a siturilor contaminate aflate în proprietatea statului sau a companiilor private.