Adrian Năstase a făcut pasul cel mare. Cum se pregătește de reintrarea în politică

Adrian Năstase a făcut pasul cel mare. Cum se pregătește de reintrarea în politică
Adrian Năstase a făcut pasul cel mare.

Adrian Năstase, fostul premier și lider PSD, care a fost condamnat de două ori la închisoare cu executare pentru fapte de corupție a făcut un pas important în ce privește revenirea în politică.

Cum pregătește Adrian Năstase reintrarea în politică

El a anunțat azi că a depus cererea de reabilitare judecătorească.

„In conditiile in care s-au implinit toate conditiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instantă, solicitarea de reabilitare judecătorească”, a notat Adrian Năstase, pe blogul său personal.

La ultima condamnare, magistrații i-au interzis acestuia dreptul de a alege și de a fi ales până în 2023.

Ce înseamnă reabilitarea judecătorească

Reabilitarea judecătorească reprezintă „o instituție de drept penal care are rolul de a înlătura consecințele condamnării unei persoane care a săvârșit o infracțiune”, conform portalului juridic Ionescu&Asociații.

Prin urmare, „persoana redobândește drepturile cetățenești care i-au fost interzise prin hotărârea de condamnare, aceasta face să înceteze interdicțiile, decăderile și incapacitățile care rezultă din actul condamnării, ajutând la reintegrarea socială a persoanei. Pe scurt, sunt șterse consecințele unei condamnări, efectele ei privative sau restrictive asupra drepturilor persoanei ce anterior a fost condamnată”, a mai explicat sursa citată.

Aprobarea cererii de reabilitare judecătorească i-ar permite lui Adrian Năstase să scape de restricțiile impuse de majoritatea partidelor pentru condamnați penali, dar și să revină în politică, recâștigându-și dreptul de a alege și de a fi ales.

Ce condamnări a avut Adrian Năstase

Amintim că în luna iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în procesul „Trofeul Calității”. El a devenit primul premier post-decembrist care a fost condamnat la închisoare cu executare. A fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi eliberat în 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti i-a admis cererea sa de eliberare condiţionată.

Apoi, în ianuarie 2014, Adrian Nastase a primit a doua condamnare definitivă, mai exact patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian. În acest dosar, el a fost acuzat că în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de circa 630.000 de euro.

Adrian Năstase a fost eliberat condiționat din închisoare în 21 august 2014, după ce pedepsele au fost contopite. A stat la pușcărie 500 de zile și a fost eliberat pe motiv că a executat puțin peste o treime din pedeapsa stabilită după contopirea pedepselor.

De menționat este și că Adrian Năstase a fost decorat în 2002, când era prim-ministru, de către președintele în funcție de atunci, Ion Iliescu. El a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării”. În urmă cu doi ani, președintele Klaus Iohannis i-a retras acestuia decorația.