Cea mai consumată băutură răcoritoare, un pericol pentru sănătate?! Iată ce s-a întâmplat după ce un tânăr a pus la fiert o sticlă de cola pentru 25 de minute. Este incredibil ce a apărut în oală.
Cola este, fără îndoială, cea mai consumată băutură răcoritoare la nivel mondial. Multe persoane, însă, spun că un exces din acest produs poate duce la boli cu adevărat grave, motiv pentru care trebuie băut doar ocazional. Un clip realizat de un tânăr spaniol, Hector, a făcut înconjurul lumii. Mai exact, acesta a pus la fiert conţinutul unei sticle de un litru de Coca Cola pentru 25 de minute. După ce timpul s-a scurs, lichidul s-a transformat într-o substanţă vâscoasă, care se aseamănă foarte mult cu smoala. “O moarte silenţioasă” se numeşte experimentul şi, aşa cum era de aşteptat, toată lumea se întreabă ce este, de fapt, produsul rămas.
Specialiştii în sănătate din întreaga lume avertizează asupra consumului excesiv şi susţinut de băuturi răcoritoare cu zahăr. Acest obicei poate duce, în timp, la dezvoltarea de boli precum diabet, afecţiuni ale inimii şi rinichilor sau obezitate.
În urma postarii acestui clip pe site-ul celor de la Pro TV, Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare a trimis un comunicat pentru a explica fenomenul din cadrul experimentului făcut de Hector, vlogger-ul spaniol.
“Experimentul prezentat în documentarul privind rezultatul fierberii unei băuturi carbogazoase cu aromă de cola este un procedeu fizico-chimic normal. Prin fierberea oricărui lichid îndulcit cu zahăr, inclusiv apa îndulcită cu zahăr, ia naştere un produs de culoare brună, caramelul. Cu alte cuvinte, zahărul din conţinut se caramelizează.
Caramelizarea este un proces fizico-chimic complex de descompunere termică prin eliminarea unui număr de molecule de apă, urmată de o transformare termică patiala a moleculelor de zahăr.Caramelul este o substantă lichidă sau solidă de culoare închisă, culoarea poate varia de la maro închis până la negru în funcţie de gradul de transformare termică a zahărului. Caramelul are un gust şi o aromă caracteristice. Diferite sortimente si tipuri de caramel iau nastere cu gusturi şi arome variate prin acţiunea căldurii asupra zaharurilor alimentare în prezentta sau absenta unor substante nutritive chimice, promotoare de caramelizare.
În industria alimentară, compuşii obţinuţi prin caramelizare se folosesc pentru obţinerea coloranţilor de culoare brună-cafenie care se numesc pigmenţi de caramel.
Caramelul este folosit în industria alimentară într-o gamă largă de produse, inclusiv în dulciuri, prăjituri, chipsuri, bere, gogoşi, sosuri şi în unele băuturi răcoritoare. Colorantul caramel folosit în produsele noastre este sigur şi nu prezintă nici un risc pentru sănătate”.