Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci zahăr. De ce facem o mare greșeală

Greșeala pe care o facem când consumăm zahăr

Zahărul trebuie consumat în cantități mici sau deloc. Pentru cei care au un stil de viață sănătos este deja foarte simplu să aleagă alimentele care să le facă să uite de pofta de dulce. Ce se întâmplă cu organismul când mănânci zahăr?

Greșeala pe care o facem când consumăm zahăr

Cei mai pofticioși știu că una e când vine vorba despre renunțarea la preparatele de tip fast-food și la cele făinoase, iar alta e vorba când se ajunge și la renunțarea la zahăr. Zahărul poate determina creșterea în greutate nesănătoasă povocând acumularea de grăsimi în organism. Mai exact, fructoza prezentă în acest ingredient metabolizează ficatul și poate crește în cele din urmă riscul de diverse afcețiuni. Consumul excesiv de zahăr crește nivelul de insulină din sânge și reduce energia din produsele alimentare transformând-o în celule grase. Corpul semnalează creierul atunci când grăsimea corporală crește și îi spune că îi este foame.

Hormonul numit leptină e una din cauzele majore pentru creșterea în greutate. Celulele adipoase produc hormoni de foame, iar cu cât este mai mare celula de grăsime, cu atât producția de leptină crește. Rezultă că excesul de grăsimi este acumulat în grăsimi, iar creșterea în greutate e inevitabilă. Fructoza nu acționează la fel ca glucoza! Glucoza îți dă o senzație de sațietate pentru mai mult timp, iar fructoza oferă o senzație permanentă de foame și nu ajută la menținerea sub control al hormonului de foame.

Efectele negative ale consumului excesiv de zahăr
nu conține nutrienți esențiali și afectează dantura
este bogat în fructoză, care poate suprasolicita ficatul
consumul excesiv de zahăr favorizează apariția problemelor hepatice
zahărul cauzează rezistența la insulină
favorizează creșterea consumului de calorii
creează dependență
este un factor principal în apariția obezității
crește nivelul colesterolului

Despre zahăr și greșelile pe care le facem cu toții. Cât trebuie să le dăm copiilor și ce se produce în organism când îl mâncăm?
Despre zahăr și greșelile pe care le facem cu toții. Cât trebuie să le dăm copiilor și ce se produce în organism când îl mâncăm?

Cât zahăr trebuie să consume copiii?

Evită în alimentația copiilor:
biscuiti si cerealele cu prea mult zahar;
ketch-up si alte sosuri dulci asociate pastelor;
prajituri, ciocolata, bomboane etc;
bauturi carbogazoase si sucuri de fructe cu o concentratie mare de zahar.

Efecete negative ale consumului de zahăr în exces la copii
supraponderabilitate, obezitate;
hipertensiune;
carii dentare;
hiperactivitate – acest efect nu este dovedit de studii stiintifice documentate, dar este sustinut de multi parinti si pediatrii

Doza maximă/zi de zahăr la copii
intre 4 si 6 ani: max. 19 grame (aprox. 5 lingurite)
intre 7 si 10 ani: max. 24 grame (aprox. 6 lingurite)
peste 11 ani: max. 30 grame (aprox. 7 lingurite) (Sursa: instituțiimedicale.ro)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI