21 sept. 2020 | 20:52

De ce eticheta Coca Cola e roșie de ani de zile. Secretul lor istoric a ieșit la iveală

Știri generale
De ce eticheta Coca Cola e roșie de ani de zile. Secretul lor istoric a ieșit la iveală
Secretul etichetei Coca Cola

Emblema roșie a Coca Cola o recunoaștem oriunde și în orice stat. De ce a ales compania culoarea roșie pentru sigla sa?

Secretul istoric, de ce eticheta Coca Cola este roșie

Unele persoane susțin că roșul vine de la banerele companiei de la unul din primele anunțuri. Pe afiș, Moș Crăciun purta faimosul costum cu roșu și alb ținând în mână o băutură spumoasă. Însă, potrivit Coca Cola, faimosul său logo vine de dincolo de originea brandului.

Cu mai bine de 130 de ani în urmă, Coca Cola nu se livra în sticle, ci în butoaie. Alcoolul era răspândit în același mod. La vremea respectivă alcoolul era impozitat, iar băuturile  nealcoolice nu erau. Compania a început să picteze butoaiele cu roșu pentru a ajuta oficialii vamali și fiscali să le distingă de cele cu băutură.

Rețeta Coca Cola, cel mai bine păzit secret din lume

Rețeta pentru faimoasa băutură răcoritoare este secretă și păstrată în seifuri încă din 1919. În urmă cu câțiva ani se spunea că doar doi angajați știu formula iar aceștia nu au voie să călătorească în același avion.

Băutura răcoritoare a fost inventată de farmacistul John Pemberton, cu mai bine de 100 de ani în urmă. Acesta a luptat în Războiul Civil, unde a avut gradul de locotenent-colonet în Armata Confederată. Ca mulți alți veterani, farmacistul a devenit dependent de morfină, fiind rănit în război. El o folosea pentru a-și potoli durerile provocate de rana de la piept.

Seiful rețetei Coca Cola

De ce este roșie eticheta Coca Cola

Începând cu 1866, Pemberton a început să lucreze la calmante fără opiu, pentru a învinge dependența de morfină și și-a îndreptat inițial atenția către cephalanthus oxidentalis, o plantă din tipul Caffea, la fel ca și cafeaua. A început experimentele cu plante din specia Coca, cunoscute mai ales pentru alcaloidul psihoactiv care poate fi extras din frunzele acestora.

Ingredientele principale

Apoi, Pemberton s-a îndreptat spre vinurile de coca, băutură destul de răspândită, preferată de personalități ca Regina Victoria sau Jules Verne. El și-a realizat propria versiune de vin Mariani, o băutură alcoolică fabricată din frunze de coca și vin Bordeaux, la care a mai adăugat și nuci de cola pentru conținutul de cofeină.

Inițial, vinul lui Pemberton a fost comercializat ca panaceu, care, după cum susținea el, era eficient împotriva neurasteniei, isteriei, impotenței și depresiei. Odată cu înăsprirea legilor împotriva alcoolului, farmacistul a creat o rețetă care să nu mai fie bazată pe vin, băutura devenind non- alcoolică.

Cele două ingrediente principale extrasul de coca și nucile de cola, au dat numele băuturii care a început să fie comercializată sub numele de Coca Cola.

 

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANUNȚUL PRIVIND PENSIILE! Ministerul Muncii a DAT VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro