Această prăjitură este rafinată și are un gust divin. Este delicioasă, fină și aromată și perfectă pentru zilele în care avem musafiri dar și pentru atunci când ne dorim un desert. Poate la prima vedere va părea sofisticată și greu de făcut, dar în realitate nu este deloc așa. Urmând întocmai rețeta de mai jos, inspirată de site-ul bucătăraș.ro, se vor obține rezultate pe cinste.
Pentru a face această prăjitură, avem nevoie de următoarele ingrediente.
Pentru a realiza nucile caramelizate avem nevoie de:
Pentru realizarea blatului avem nevoie de:
Pentru realizarea cremei avem nevoie de:
Pentru a realiza nucile caramelizate se prăjesc nucile în cuptor 2-3 minute, după care, când se răcesc, se vor zdrobi cu sucitorul. Din 4-5 linguri de zahăr se face un caramel în care se adaugă 100 grame nuci prăjite și se amestecă rapid. Se întind nucile caramelizate pe o folie de aluminiu, iar când devin reci, se pisează.
Pentru realizarea blatului, se începe prin baterea albușurilor spumă, cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul, romul și sucul de lămâie. Se adaugă și 250 grame de nuci prăjite și pisate. Compoziția obținută se va pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptorul încălzit în prealabil și se lasă la copt pentru 25-30 minute. Se dezlipește de pe hârtia de copt cât este cald, apoi când se răcește se va tăia în trei părți egale, pe lungime, nu pe înălțime ca la tort.
Se începe prepararea cremei prin frecarea gălbenușurilor cu zahărul, peste care se adaugă laptele rece și se amestecă bine. Apoi se amestecă pe foc până se îngroașă. Când se răcește se adaugă zahărul vanilat. Untul se freacă și se adaugă crema rece peste el, lingură cu lingură, până se incorporează bine, iar la sfârșit se adaugă esența de vanilie.
Se asamblează prăjitura alternând straturile de blat cu cele de cremă. Ultimul strat este de crema iar deasupra lui se presară nucile caramelizate. Este recomandat să se taie a doua zi în porții mai mici.