13 oct. 2024 | 16:15

Obiectivul turistic preferat de turiștii străini va fi închis pentru prima dată după 50 de ani. Sunt în joc 11 milioane de euro, iar o firmă din Elveția este implicată

Social
Obiectivul turistic preferat de turiștii străini va fi închis pentru prima dată după 50 de ani. Sunt în joc 11 milioane de euro, iar o firmă din Elveția este implicată
Telecabina de pe Tâmpa se închide pentru modernizare după 50 de ani: Investiție de 11 milioane de euro cu implicarea unei firme elvețiene.

Telecabina de pe Tâmpa, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Brașovului, urmează să fie închisă temporar pentru modernizare, după mai bine de 50 de ani de funcționare neîntreruptă. Conform unui anunț al Primăriei Brașov, lucrările vor începe pe 14 octombrie și vor dura până în primăvara anului 2025. În această perioadă, accesul pe muntele Tâmpa va fi posibil doar pe traseele turistice, iar întreaga instalație va fi modernizată pentru a se adapta cerințelor actuale.

Modernizare completă după jumătate de secol

Telecabina de pe Tâmpa, pusă în funcțiune în august 1970, nu a mai trecut prin lucrări majore de reparație până în prezent, funcționând continuu și fiind o atracție majoră pentru turiștii care vizitează Brașovul. Modernizarea va fi realizată de o firmă din Elveția, iar costurile estimative se ridică la 11 milioane de euro. Aceste cheltuieli vor fi suportate integral de operatorul privat care administrează telecabina.

Panait Iosif, șeful Telecabinei Tâmpa, a explicat că toate piesele, inclusiv motoarele și cablurile, vor fi înlocuite. „Până acum, instalația a funcționat foarte bine, dar este momentul să fie modernizată complet. Elvețienii vor schimba tot, iar telecabina va fi pregătită să deservească turiștii într-un mod mult mai eficient și sigur.”

O telecabină cu istorie și particularități unice

Cu o viteză de 6 metri pe secundă și un traseu de 573 de metri, telecabina de pe Tâmpa transportă pasagerii până la altitudinea de 960 de metri în doar 2 minute și 20 de secunde, oferindu-le o priveliște panoramică asupra Brașovului. O particularitate a acestei linii este absența stâlpilor care să susțină cablurile, ceea ce face din telecabina de pe Tâmpa un sistem de transport aerian unic în România.

Stația de pornire este situată pe Aleea de sub Tâmpa, iar punctul final este fostul restaurant „Panoramic”, un alt obiectiv care se află în proces de reabilitare.

Telecabina Tampa Brasov 2

Telecabina de pe Tâmpa se închide pentru modernizare: Investiție de 11 milioane de euro.

Facilități moderne și capacitate crescută de transport

După modernizare, noua telecabină va fi accesibilă inclusiv persoanelor cu dizabilități și va oferi facilități sporite pentru toate categoriile de turiști. Capacitatea de transport va crește semnificativ, de la 20 de persoane pe cursă la un maxim de 450 de persoane pe oră, asigurând astfel un flux mult mai mare de vizitatori pe parcursul unei zile.

Primăria Brașov a subliniat că lucrările sunt necesare pentru a aduce telecabina la standarde moderne de siguranță și eficiență, iar turiștii vor putea să se bucure din nou de acest mijloc rapid și spectaculos de a ajunge pe vârful Tâmpa începând cu primăvara anului viitor.

Astfel, deși temporar închisă, telecabina de pe Tâmpa va reveni mai puternică și mai modernă, oferind turiștilor din întreaga lume o experiență unică în Brașov.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc
Click.ro
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Trecerea la ora de iarnă. Ultimele informații despre cea mai dezbătută tranziție
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Se schimbă regulile la ITP. Vor fi eliminate treptat până în 2025. Ce șoferi sunt vizați
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
RUSIA MUTĂ AVIOANELE cu RACHETE BALISTICE! Pregătiri de RĂZBOI
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
O femeie s-a speriat când a aflat ce vrea să îi facă soțul în dormitor, fără reținere. Soția a dezvăluit totul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro