13 oct. 2024 | 19:28

Sfânta Parascheva, Iași, 2024: Elevii din România care nu merg la școală, luni, 14 octombrie

Social
Sfânta Parascheva, Iași, 2024: Elevii din România care nu merg la școală, luni, 14 octombrie
Zi liberă în Iași de Sfânta Parascheva 2024: Elevii și profesorii nu merg la școală pe 14 octombrie.

Luni, 14 octombrie 2024, toate școlile din județul Iași vor fi închise pentru a marca sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox. Aceasta este recunoscută drept zi liberă pentru personalul din învățământul preuniversitar, inclusiv pentru cadrele didactice și nedidactice, conform prevederilor legale stabilite prin Contractul colectiv de muncă. Astfel, atât elevii, cât și profesorii vor avea parte de o zi de odihnă, într-un context în care orașul Iași devine un important loc de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga țară.

Tradiția zilei libere în învățământul ieșean

În fiecare an, pe data de 14 octombrie, sărbătoarea Sfintei Parascheva aduce o zi liberă pentru personalul didactic și nedidactic din județul Iași, ca urmare a importanței religioase și culturale a acestui eveniment. Inspectoratul Școlar Județean Iași a comunicat tuturor instituțiilor de învățământ preuniversitar din județ că această zi este liberă, în conformitate cu articolul 27, alin. (4) din Contractul colectiv de muncă nr. 2027/19.12.2023. Această măsură este aplicată la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județ, respectând tradiția de a oferi angajaților din educație o zi liberă în timpul acestei sărbători de amploare.

Sărbătoarea religioasă este una cu o semnificație profundă pentru locuitorii din Iași și pentru credincioșii din întreaga țară, iar evenimentele organizate în cadrul acesteia atrag anual zeci de mii de pelerini. În 2024, peste 300.000 de persoane sunt așteptate la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar autoritățile sunt pregătite pentru un flux intens de pelerini, în special în ziua de luni, când este preconizat vârful de aglomerație.

Afluxul de pelerini și organizarea sărbătorii

Potrivit estimărilor autorităților locale și bisericești, până duminică, 13 octombrie, aproximativ 160.000 de pelerini s-au închinat deja la moaștele Sfintei Parascheva, iar alte 50.000 de persoane așteptau la rând pentru a ajunge la raclă. Aceste cifre sunt impresionante și reflectă importanța evenimentului pentru credincioși, iar timpul de așteptare pentru a ajunge la raclă a fost estimat la aproximativ 20 de ore. Moaștele Sfintei Parascheva și cele ale Sfântului Pantelimon sunt expuse într-un baldachin special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, locul principal al pelerinajului.

Orașul Iași se transformă în această perioadă, devenind centrul spiritual al României. O astfel de afluență de oameni are un impact semnificativ asupra traficului și serviciilor locale, iar autoritățile au luat măsuri pentru a asigura siguranța și confortul celor care vin să se roage la moaștele sfintei. De asemenea, organizatorii recomandă pelerinilor să fie pregătiți pentru așteptări lungi și pentru condițiile meteo specifice lunii octombrie.

Pe ce dată începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva în 2024

Moaștele Sfintei Parascheva au avut anul acesta, poate, cel mai mare aflux de pelerini din ultimii ani.

Superstiții și obiceiuri legate de Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva este nu doar o sărbătoare religioasă de mare însemnătate, ci și o zi înconjurată de numeroase tradiții și superstiții. Se crede că, în această zi, este ghinion să dai bani cu împrumut sau să faci treburi casnice, cum ar fi gătitul sau curățenia. De asemenea, mulți evită să consume anumite fructe, cum ar fi merele și perele, care au formă de cruce, deoarece acest gest ar putea aduce necazuri.

Pentru credincioși, Sfânta Parascheva este cunoscută ca protectoarea celor bolnavi și a celor care se confruntă cu dificultăți. Rugăciunile adresate ei sunt menite să aducă alinare și binecuvântare celor aflați în suferință, iar actele de caritate, precum oferirea de hrană sau ajutor material celor nevoiași, sunt considerate gesturi binevenite în această zi.

Zilele libere din anul școlar și finalul de an

În anul școlar 2024-2025, angajații din învățământul preuniversitar din județul Iași vor beneficia de un total de 21 de zile libere, inclusiv zilele aferente sărbătorilor legale. Printre aceste date se numără și 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie (Ziua Națională a României), dar și perioada sărbătorilor de Crăciun, care aduce zile libere pe 25 și 26 decembrie. O veste bună pentru angajați este și faptul că Guvernul a decis să acorde o punte pentru data de 27 decembrie, oferind astfel o vacanță extinsă de cinci zile consecutive, de pe 25 până pe 29 decembrie.

Această distribuție a zilelor libere le oferă angajaților din sistemul educațional posibilitatea de a se relaxa și de a petrece mai mult timp cu familia în perioada sărbătorilor de iarnă, un aspect extrem de apreciat de comunitatea școlară din județul Iași.

În concluzie, Sfânta Parascheva rămâne un moment de referință în viața religioasă și socială a județului Iași, influențând activitatea zilnică a comunității și aducând o pauză necesară pentru toți cei implicați în sistemul educațional. Sărbătoarea atrage nu doar pelerini și credincioși, ci și atenția întregii țări asupra valorilor și tradițiilor ce se păstrează cu sfințenie de-a lungul timpului.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Loredana, costume speciale pt show-ul aniversar. Unde și-a făcut vedeta toate hainele pe care a purtat la concerte
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro