11 oct. 2024 | 14:51

Aderarea României la Spațiul Schengen terestru a fost respinsă din nou. Austria, principalul obstacol

News
Aderarea României la Spațiul Schengen terestru a fost respinsă din nou. Austria, principalul obstacol
„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”

Aderarea României la Spațiul Schengen terestru a fost respinsă din nou, provocând dezamăgire atât în rândul autorităților, cât și al cetățenilor români. Principalul obstacol a rămas Austria, care și-a reiterat opoziția, invocând preocupări legate de securitatea frontierelor și migrația ilegală. În ciuda susținerii din partea altor state membre și a eforturilor depuse de România pentru a îndeplini criteriile Schengen, veto-ul austriac a blocat din nou integrarea completă a României în acest spațiu.

Comisia Europeană anunță că aderarea României la Spațiul Schengen terestru a fost respinsă din nou

În timp ce Viena și-a schimbat poziția în această privință în decembrie 2023, acceptând aderarea parțială a acestor două țări în Spațiul Schengen, pe cale aeriană și maritimă, în ceea ce privește frontierele terestre, ministrul de Interne austriac declară: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, citat de publicația austriacă Kurier.

Comentariile ministrului au fost făcute înaintea reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 10 octombrie, relatează Schengen.News.

Ieri, la reuniunea JAI de la Luxemburg, Ungaria, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, a prezentat un raport privind progresele înregistrate de cele două țări în ceea ce privește aplicarea integrală a acquis-ului Schengen.

Cu toate acestea, niciun vot nu a fost inclus în această ordine de zi. Pentru a stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre, este necesară o nouă decizie a Consiliului.

Austria, principalul obstacol al aderării terestre la Spațiul Schengen

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat că nu a sosit încă momentul aderării depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Subliniind că nu există niciun vot pe ordinea de zi, premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că este foarte puțin probabil ca Austria să își schimbe poziția la câteva zile după încheierea alegerilor din această țară.

Premierul Ciolacu a spus că este în contact cu cancelarul austriac Karl Nehammer pentru a vedea ce majoritate se va forma în Austria.

În comunicatul emis de Consiliul JAI, întrunit ieri, spune în termeni clari că, pentru moment, acest demers este încă unul nerealizabil, iar Austria, principalul obstacol al aderării terestre la spațiul Schengen, nu și-a schimbat optica, în raport cu cea din 2023:

„Președinția a raportat, de asemenea, cu privire la stadiul punerii în aplicare integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România.

Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România va necesita o nouă decizie a Consiliului. Bulgaria și România au prezentat măsurile pe care le-au pus în aplicare de la decizia Consiliului din decembrie pentru a-și proteja frontierele externe și pentru a combate migrația ilegală.”, se menționează în comunicat.

România și Bulgaria au îndeplinit toate cerințele tehnice

România și Bulgaria au îndeplinit toate cerințele tehnice pentru a intra în zona fără frontiere a UE în 2011. Cu toate acestea, problema nu a fost încă finalizată.

Invocând preocupări legate de migrația ilegală, Austria a blocat aderarea României și Bulgariei la zona Schengen la 1 ianuarie 2023.

În decembrie 2023, Bucureștiul și Sofia au ajuns la un acord cu Viena pentru aderarea parțială la Schengen, pe cale aeriană și maritimă, începând cu 31 martie 2024, în urma propunerii austriece „Air Schengen”.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Noi reguli pentru comerțul cu mașini. Cum vor fi afectați românii
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Decizie pentru românii cu buletin. NU te mai obligă nimeni să declari din 2025
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro