Chiar dacă ești la dietă sau pur și simplu vrei un stil de viață mai sănătos, fără zahăr, nu trebuie să renunți la deserturi. Zahărul procesat este, într-adevăr, rău pentru organism. Însă zahărul care se află natural în fructe este bun, așa că poți profita de acest lucru pentru a te răsfăța din când în când cu ceva dulce și sănătos. Există numeroase alternative sănătoase și gustoase care îți pot satisface pofta de dulce fără a compromite sănătatea. Iată cum să prepari deserturi delicioase fără zahăr.
Bomboane de curmale și nuci
Amestecă curmalele și nucile într-un robot de bucătărie până obții o pastă omogenă. Adaugă cacao și vanilia și mixează din nou. Formează biluțe din compoziție și tăvălește-le prin fulgii de cocos.Poți să le tăvălești și prin fistic mărunțit, alune sau nuci.
Lasă-le la frigider pentru cel puțin o oră înainte de a le servi.
Budincă de chia cu fructe de pădure
Amestecă laptele de migdale cu semințele de chia și vanilia într-un bol. Lasă amestecul la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte. Servește budinca cu fructe de pădure deasupra. Dacă nu ai fructe proaspete, poți face un sos din fructe de pădure pe care să le pui pe foc cu puțină miere sau sirop de agave.
Înghețată de banane și cacao
După ce ai lăsat bananele o noapte la congelator, pune-le într-un blender și mixează-le până devin cremoase. Adaugă cacao și esența și mixează din nou.
Servește imediat sau lasă la congelator pentru 30 de minute pentru o consistență mai fermă. Dacă vrei, poți face puțin sos din ciocolată neagră fără zahăr pentru a pune deasupra.
Clătite din ovăz și mere
Pune fulgii de ovăz într-un blender până devin făină. Amestecă făina de ovăz cu ouăle, mărul ras, scorțișoara, praful de copt și laptele de migdale. Adaugă îndulcitor, dacă vrei. Lasă amestecul să se odihnească 10 minute.Prăjește clătitele într-o tigaie antiaderentă, pe ambele părți, până devin aurii. Le poți servi cu iaurt grecesc și fructe proaspete sau cu budincă de ciocolată proteică, fără zahăr.
Vezi și: Secretul pentru cea mai bună plăcintă cu brânză și stafide. Trucul ca să iasă fragedă și gustoasă
Brioșe cu morcov și ghimbir
Amestecă toate ingredientele într-un bol mare. Toarnă aluatul în forme de brioșe și coace la 180°C timp de 20-25 de minute. Lasă-le să se răcească înainte de a le servi. Le poți servi cu puțină frișcă bătută acasă, la care să adaugi îndulcitor.
Cheesecake raw vegan cu zmeură
Mixează migdalele și curmalele până obții o compoziție lipicioasă. Presă compoziția într-o formă de tort. Mixează caju-ul, zmeura, laptele de cocos, uleiul de cocos și vanilia până obții o cremă fină. Toarnă crema peste crustă. Lasă cheesecake-ul la congelator pentru cel puțin 4 ore înainte de a-l servi. Decorează cu zmeură proaspătă sau cu un sos de fructe de pădure.
Bomboane de ciocolată și avocado
Mixează toate ingredientele într-un blender până obții o compoziție cremoasă.
Formează biluțe din compoziție și lasă-le la frigider pentru cel puțin o oră înainte de a le servi. Le poți trece prin cacao sau prin alune pisate.
9. Tartă cu mere și scorțișoară
Amestecă bine ingredientele pentru crustă și presează compoziția într-o formă de tartă.
Taie merele felii subțiri și amestecă-le cu scorțișoară și suc de lămâie. Așează-le peste crustă. Poți adăuga îndulcitor la acest pas. Coace tarta la 180°C timp de 25-30 de minute.
Lasă tarta să se răcească bine înainte de a o tăia și servi. Poți să pui alături de o felie de tartă și puțină înghețată de vanilie vegană, fără zahăr.