06 oct. 2023 | 09:08

Secretul pentru cea mai bună plăcintă cu brânză și stafide. Trucul ca să iasă fragedă și gustoasă

Utile
Secretul pentru cea mai bună plăcintă cu brânză și stafide. Trucul ca să iasă fragedă și gustoasă
Cea mai bună rețetă de plăcintă cu brânză și stafide

Plăcinta este un preparat de patiserie făcut din foi de aluat, între care se pune umplutura preferată de fiecare; fie brânză, carne, cartofi, varză, dovleac, fructe sau ciocolată. Acest deliciu este des întâlnit atât în România, Republica Moldova, cât și în sudul Ucrainei.

Rețetă plăcintă cu brânză și stafide

Cuvântul românesc ”plăcintă” este moștenit din limba latină: ”placenta”, unde are sensul ”prăjitură”, ”turtă”, ”plăcintă”. Variațiuni se pot găsi și în alte țări.

Antropologii spun că primele mențiuni ale existenței acestui fel de mâncare au apărut în perioada neolitică ori în noua era a pietrei, când egiptenii au gătit prima crustă de plăcintă. Specialitățile erau cunoscute sub denumirea ”galettes” și erau umplute cu orz, ovăz, secară și unse cu miere.

Există informații despre plăcintă pe pereții mormântului din Valea Regilor al Faraonului Ramses al II-lea, care a domnit între anii 1304-1237 î. Hr. Însă, istoricii sunt de părere că originea preparatului este atribuită grecilor, care preparau o pastă din făină cu apă, la care adăugau grăsime, pastă de pe care o înfășurau apoi în jurul unei bucăți de carne.

Ingrediente

300 g făină
120 g unt
1 lingura zahar
2 linguri smântâna

  • 2 linguri smântână

Umplutură

500 g brânza de vaci
2 linguri smântâna
150 g stafide aurii
1 plic zahar vanilinat
3 oua
coaja rasa a unei lamâi sau portocale

1 lingurita unt
o lingura faina

  • 50 g migdale mărunțite pentru ornat

Mod de preparare

Amestecă făina cu zahărul, smântâna și untul, apoi frământă un aluat de dimensiunea dorită, din care se pot întinde două foi de plăcintă. O foaie se așază în tava unsă cu unt și tapetată cu făină.

Amestecă gălbenușurile cu brânză, smântănă, zahărul vanilinat și coaja de citrice, după bunul plac. Bate separat și albușurile până se obține o spumă, ulterior adaugă-le împreună cu stafidele în compoziția cu gălbenușuri și brânză. Pune toată compoziția obținută într-o tavă, acoperă cu cea de-a doua foaie, unge cu smântână și dă tava la cuptorul preîncălzit pentru 30 de minute.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Iarna se dezlănțuie în următoarele zile. Urgia lovește cu toate puterile. Alertă ANM
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro