Laurențiu Cazan, solist, compozitor și orchestrator, care a fost la un pas de a reprezenta România, în 1993, la Eurovision, cu piesa “Say something”, a analizat actuala ediție a concursului muzical, desfășurată în Suedia. Cu o zi înainte de marea finală, artistul și-a expus punctul de vedere, în exclusivitate pentru Playtech Știri. Am aflat și ce mare voce ne-ar putea reprezenta cu succes, pe viitor. O știți, de fapt, de la ”Românii au talent”. (PRO TV).
România nu a trimis niciun solist, la ediția Eurovision din 2024, desfășurată în Suedia, TVR invocând lipsa fondurilor pentru achitarea taxei de participare, de peste 150.000 de euro. Nostalgicii pot viziona însă competiția cu tradiție pe internet, căci TVR nu va difuza finala de mâine, ca în alți ani.
Laurențiu Cazan, despre care compozitorul Horia Moculescu susținea cu tărie că piesa “Say something” i-ar fi adus trofeul Eurovision, a analizat, pentru Playtech Știri, actuala ediție, de unde noi, românii, lipsim motivat:
”Am văzut și soliști talentați, mi-au plăcut, de pildă, reprezentantele Italiei și Israelului, dar am ascultat și aiureli. Estonia e catastrofă, cum poți să apari așa, cu bărbile alea? Am cunoscut artiști din Estonia, foarte mulți talentați.
Aici, a se înțelege, nu e vorba despre percepția mea, venită dintr-o generație anterioară. Frumosul are valoare. Ce-i frumos trebuie îmsă să fie universal, în orice secol. Foarte multe nonvalori invocă modernismul. N-am răbdare să îi ascult pe toți”, spune Laurențiu Cazan, exclusiv pentru Playtech Știri.
Laurențiu Cazan, care a participat la zeci de competiții muzicale, din întreaga lume, deci are o vastă experiență scenică, s-a arătat contrariat și de locul desfășurării ediției Eurovision 2024:
”Văd că muzica nu mai contează, ci show-ul apocaliptic. Ce-s dansatorii aceia? Păi, să vină Michael Jackson din mormânt ca să le arate cum să danseze!
Totul este o plictiseală, întunecat, fum, cu explozii, cu război, o exagerare de lumini. Totul arată apocaliptic, ca și la San Remo, de fapt, zici că este din ”Infernul” lui Dante”, spune artistul, pentru Playtech Știri.
Artistul este însă încrezător că România va străluci din nou la celebra competiție muzicală. Ne-a indicat și un nume valoros, demn de luat în seamă, și care ar reprezenta cu succes România:
”Nu e bine ca România să nu mai participe, dar trebuie să ne prezentăm cu valori. Dacă o trimiteau pe Laura Bretan, câştigătoarea ”Românii au talent”, în 2016, și care a participat și la selecția națională Eurovision, cu piesa „Dear Father”, ar fi fost perfect.
Are o voce cum rar auzi. Dar n-a fost lăsată să se afirme. Trebuie să dispară cei care decid cine ne reprezintă în concursul muzical, cei care au compromis TVR. Deci, dacă ar fi să trimit o voce, la Eurovision, Laura Bretan ar fi aceea. Să știți că în țară sunt foarte mulți artiști buni, copii talentați, de nivel mondial, dar nu sunt însă promovați. România nu duce lipsă de talente!”, a mai adăugat Laurențiu Cazan, exclusiv pentru Playtech Știri.
Celebrul cântăreț Laurențiu Cazan acuză și regulamentul Eurovision. Nu este deloc de acord ca țările care susțin financiar concursul să aibă soliștii direct în finală, să nu treacă prin toate etapele:
”O altă nedreptate, care ni se face, și care nu are nicio legătură cu competiția reală, este aceea că sunt țări care susțin financiar Eurovision și sunt trecute de preselecții, intră direct în finală, nu-i corect. Cu ce sunt ei mai buni, decât noi?
Ce vină are săracul românaș că țara lui, România, nu e în stare să-i plătească taxa de participare, după 35 de ani de parteneri strategici cu NATO și cu UE? Ce e asta? Este strigător la cer. Atunci, să facem la fel și la campionatul mondial de fotbal. Se consideră 2-0 pentru tine, că finanțezi, din start.
Deci, nu joci, dar ești deja câștigător. Eurovision s-a transformat, nu mai pune accentul pe muzică. Nu mulți știu, dar acesta este, de fapt, un concurs de cântec, de compoziție, nu e un concurs de dans”, și-a exprimat Laurențiu Cazan punctul de vedere.
Anul trecut, în 2023, România a înregistrat cel mai slab rezultat din istoria participării la Eurovision. Solistul Theodor Andrei nu a obținut niciun punct, ratând din start finala. Dar, dacă e să dăm timpul înapoi, avem și cu ce ne lăuda.
Este vorba despre solista Luminița Anghel și trupa Sistem, care au obținut un onorant loc 3, în 2005, cu piesa „Let me Try”. Tot cu ”bronz” s-au întors acasă, în 2010, și Paula Seling și Ovi (Ovidiu Cernăuțeanu), cu piesa „Playing with Fire”. Iar în 2006, Mihai Trăistariu se clasa pe locul 4, cu ”Tornero”, piesă care i-a adus peste un milion de euro din difuzările internaționale. Deci, se poate!