Vestea că România nu se află pe lista țărilor participante, la Eurovision 2024, a împărțit lumea artistică în două. Dacă unii sunt de părere că taxa de 180.000 de euro, care trebuie plătită de TVR, este mult prea mare, în comparație cu rezultatele, adesea, catastrofale, alții consideră că ni se face mare o nedreptate. Iată ce spune însă Marina Almășan, care, în 2010, a făcut parte din delegația României la acest concurs muzical cu pretenții.
România nu a mai prins un loc bun în ultimii ani la Eurovision, prin urmare, la ediția din 2024, nu mai figurăm pe listă țărilor participante. Marina Almășan, fosta Șefă a Delegației României, la Eurovision, în 2010, anul în care Paula Seling și Ovi s-au clasat pe onorantul loc 3, ne-a vorbit cu regret despre această situație, despre decizia TVR de a nu mai plăti taxa de participare în valoare de 180.000 de euro:
”Sincer, ultimele eșcuri ale României la Eurovision m-au întristat și enervat atât de tare, încât am încercat să mă detașez emoțional de acest subiect. Sunt subiectivă și, mai mult, eu și alți colegi ai mei, implicați în edițiile de odinioară ale Eurovision, știm perfect unde se greșește, dar…atât timp cât nu ni se cere părerea, de ce să mă agit?!? Dacă s-a luat decizia de “neparticipare”, mi-a trecut și mie pe la ureche acest zvon, probabil că s-a considerat că ajunge cu “banii aruncați”. Oricum, după repetatele “rateuri”, o decizie radicală tot trebuia luată. Păcat pentru România că ea, decizia, a fost luată!”, spune Marina Almășan, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Ediția de anul acesta nu ne-a adus nici măcar calificarea în finală a reprezentantului României, Theodor Andrei, cu piesa „D.G.T. (Off and on)”. După eșec, mama artistului, Simona Andrei, i-a luat partea fiului ei, grav afectat de criticile care i s-au adus:
”Theodor a încercat să mascheze modul în care a primit tot soiul de comentarii, care mai de care mai aparte. Știu că el le-a spus celor din jurul său atunci când a fost întrebat de presă despre cum a traversat acele momente că nu l-au deranjat prea tare. El a încercat să pareze, cât mai elegant, dar îmi cunosc copilul și știu că toate astea l-au afectat. Nici nu avea cum altfel, fiindcă e un tânăr cu problemele și cu sensibilitățile lui. Ce m-a surprins foarte, foarte mult, a fost maniera în care a fost primit și salutat la Liverpool, inclusiv de către oameni necunoscuți, pe stradă, și atitudinea mult diferită a românilor, a celor din țară! E o lecție nemeritată”, declara aceasta, pentru Impact.ro
Cel mai afectat de vestea neparticipării României la Eurovision 2024, ediție care va avea loc în Suedia, este Mihai Trăistariu, care își pregătise deja o piesă, cu care spera să obțină un loc bun, chiar pe podium. A adus României locul 4, în 2006, cu piesa ”Tornero”, dar marea lui ambiție este de a aduce acasă și trofeul Eurovision:
”Eu am primit o piesă din Finlanda, din septembrie, am lucrat la ea de mi-a crăpat capul. De-aia sunt supărat. Am reorchestrat-o, am făcut demo-uri, am tras vocea, au refăcut negativul, după vocea mea, ca să fie și mai și.., Tot au modificat melodia după mine. Și i-a costat vreo 20.000 de euro. Și, ca să vadă acum că nu se mai ține, sunt supărați acum puțin și finlandezii, dar nu pe mine, ci pe situație. Și eu sunt supărat, era o piesă bombă. Eu nu mă las, dacă nu se ține, mă înscriu în altă țară. Mă înscriu oricum, orice ar fi. Era pentru Eurovision, e bună de competiție. Mă înscriu pentru altă țară, nu am ce să fac!”, declara Mihai Trăistariu, zilele trecute, pentru Playtech Știri.
Artiștii care au reprezentat, de-a lungul timpului, țara noastră, la Eurovision, nu sunt însă deloc de acord ca România să nu mai participe, în ciuda tuturor eșecurilor. Marcel Pavel, care a obținut locul 9, la Eurovision 2002, alături de Monica Anghel, și-a exprimat părerea, în exclusivitate pentru Playtech Știri:
”Prin absența participării României la Eurovision 2024, uite așa ne izolăm cultural, încă o dată, e un gest de izolare, se numește mai exact izolare culturală. Începem să ne stingem, ușor, ușor, ca nație, ca popor, numai știri negative aud despre țara asta. Mai scosesem și noi capul în lume, eram un pic mai bine, acum nu mai sunt fonduri nici pentru Eurovision? Unde se duc banii, se duc în altă parte? În ultimii zece ani, Eurovision a devenit un comerț ieftin muzical. Dar, totuși, de ce să nu participăm, e întrebarea mea? E foarte important să fim acolo!!!! De ce se găsesc bani pentru toate bazaconiile și pentru Eurovision, nu? Avem voci bune, dar probabil mulți sunt dezamăgiți și nu mai prezintă nimeni interes pentru acest concurs muzical”.
Eurovision 2024 este programat să se desfășoare în perioada 7-11 mai, la Malmö, în Suedia, țara câștigătoare a ediției din 2023, prin celebra solistă Loreen, interpreta piesei ”Tattoo”.