03 apr. 2024 | 14:19

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu „ș”. Puțini români îl știu, e folosit rar

Diverse
Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu
Ce alte cuvinte ciudate există în română

Știi care este singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu ș? Limba română este o adevărată provocare, mulți străini spunând că este una dintre cele mai greu de învățat limbi. Învățarea limbii române este îngreunată de diacritice, dar și de timpurile verbelor care sunt destul de greu de înțeles pentru cineva a cărui limbă maternă nu este româna. Sunt multe cuvinte care stârnesc curiozitatea și a căror origine este foarte îndelungată. 

Originile limbii române

Limba română este o limbă indo-europeană din subgrupul oriental al limbilor romanice. Este a cincea limbă dintre cele romanice după numărul de vorbitori, după spaniolă, portugheză, franceză și italiană. 

Vezi și: Care este singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „Δ. Sigur nu te gândeai la el

Limba română este vorbită la nivel mondial de 28 de persoane, dintre care aproximativ 24 de milioane o au ca limbă maternă.

S-a format atât la nord, cât și la sud de cursul inferior al Dunării, înaintea sosirii triburilor slave în această zonă. 

Un mic număr de lingviști, în special din Grecia, susțin teoria conform căreia limba aromână nu s-ar fi desprins din limba română, ci s-a format independent prin romanizarea unei populații grecești.

Limba română a evoluat din latina orientală, iar în evul mediu și în perioada premodernă au intrat în limbă un număr de cuvinte maghiare, turcice vechi, grecești și turcice otomane. Totodată, o influență puternică a avut-o limba franceză în secolul al XIX-lea.

Vezi și: Care este singurul cuvânt din lume care se pronunţă la fel indiferent de limba în care este rostit. Sigur nu ţi-ai dat seama până acum

S-a estimat că aproximativ 38% din cuvintele românești sunt de origine franceză su italiană. De asemenea, în ultimul timp au intrat în limbă și multe cuvinte împrumutate din engleză precum interviu, tramvai, manager sau gem.

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu ș

Singurul cuvânt din limba noastră care începe și se termină cu „ș” este „Saeș”. Acesta este o excepție a limbii și deși nu mulți au auzit de el, acesta numește un sat. 

Vezi și: Litera cu care încep cele mai multe cuvinte din limba română. Ai spune că este „A”, dar e greşit!

Saeș este un sat din comuna Apold, județul Maramureș. Această așezare este puțin cunoscută printre români, însă denumirea lui este extrem de particulară.

De asemenea, există câteva cuvinte în limba română care nu pot fi traduse sau cel puțin nu cu exactitate. Sunt trei cuvinte care nu au o traducere exactă în nicio altă limbă.

Acestea sunt doină, dor și colind. De asemenea, UNESCO a întocmit un volum intitulat „Dicționar internațional de termeni literari”, la finalul secolului XX.

Acest dicționar are cuvinte și expresii care nu pot fi traduse dintr-o limbă în alta.

Vezi și: Cuvântul din limba română care are patru consoane consecutive. Poţi să îl pronunţi?

De exemplu, cuvântul dor, deși are corespondenți în altă limbă, nu poate fi tradus mot à mot. În engleză se spune „I miss you” – „îmi lipsești”, iar în franceză, traducerea este aceeași „îmi lipsești”.

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Salată de conopidă, rețeta care a făcut furori pe internet. E delicioasă și se prepară în doar câteva minute
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Doliu în televiziunea românească. A murit unul dintre cei mai populari prezentatori
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Doliu în televiziunea din România. Marele actor a părăsit scena. Ne-a făcut pe toți să râdem
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro