La fel ca în cazul oricărei alte limbi, și în vocabularul limbii române există anumite cuvinte care sunt mai greu de pronunțat. Ei bine, în articolul de mai jos, vom vorbi despre un cuvânt care are nu mai puțin de patru consoane consecutive. Știi despre care este vorba? Descoperă-l în rândurile de mai jos, alături de alte curiozități ale lexicului nostru.
Cuvântul din limba română care are patru consoane consecutive
Limba română este extrem de complexă, iar mulțimea de arhaisme, neologisme și alte cuvinte împrumutate este de-a dreptul impresionantă. Desigur, la fel ca în cazul multor alte limbi, limba română are părțile ei amuzante, dar și multe curiozități.
Cum printre caracteristicile definitorii ale oamenilor se numără, curiozitatea ocupă un loc fruntaș, aceștia sunt mereu dornici de a își îmbogăți cunoștințele la orice pas cu fel și fel de informații utile.
Prin urmare, îți dezvăluim astăzi unul dintre puținele cuvinte din limba română care are patru consoane una după alta, fapt pentru care poate fi mai greu de pronunțat: abstract.
Alte curiozități despre limba română
Pe lângă acest cuvânt care pentru unii poate fi greu de pronunțat, în limba noastră maternă mai regăsim o mulțime de alte construcții definesc curiozităţi ale vocabularului naţional.
- Cel mai lung cuvânt din limba română: „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” – denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză”, care apare în general la lucrătorii din mine, carierele de piatră sau alte industrii extractive, din cauza inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.
- Cel mai lung cuvânt românesc, format doar din două vocale este „uiuiu”. Acesta reprezintă o interjecţie care semnifică un „chiot de bucurie la dansurile populare”;
- În limba română există cuvinte din şapte litere, formate dintr-o singură silabă, ca de exemplu „trunchi” sau „ştreang”.
Totodată, limba română conține şi un cuvânt care înglobează toate cele opt vocale dacă este articulat hotărât la forma de plural. Acesta este „autoînsămânţările”;
- Cel mai lung cuvânt care are o singură vocală este „abracadabranta” (14 litere) şi semnifică ceva cu totul neobişnuit, ciudat, bizar;
- Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, în corpul acestuia existând doar consoane este „înspre”
- „C” este litera care se regăsește la începutul celor mai multe cuvinte românești. Dictionar explicativ al limbii române numără 19.750 definitii ale cuvintelor ce încep cu litera „C”;
- Cel mai lung cuvânt, în care fiecare literă se repetă fix de două ori, este „angionefrografie” (16 litere). Acesta este un termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal, realizată cu ajutorul unei substanţe de contrast.
„Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.
- Cea mai mare diferenţă de litere între forma de singular și cea de plural aparține substantivul „om” – „oameni” (4 litere)
- Cel mai lung cuvânt, format din 11 litere, care conţine doar consoane nazale (m şi n) este „amenomanie”. Acesta înseamnă delir cu dispoziţie veselă.
- Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt este Streisângeorgiu (15 litere), iar localitatea cu cea mai scurtă denumire este Ip (2 litere), o comună din judeţul Sălaj.