16 mart. 2024 | 21:56

Cum se pun spanacul, leurda sau loboda pentru iarnă. Aşa rezistă luni întregi, sunt ca proaspete tot anul

Utile
Cum se pun spanacul, leurda sau loboda pentru iarnă. Aşa rezistă luni întregi, sunt ca proaspete tot anul
Spanacul, alimente de bază versatil, pentru la iarnă

Sunt mulți cei care preferă să aibă în congelator verdeață proaspătă. Printre acestea se numără și leurda, loboda și spanacul, așa că, te invităm să citește mai departeși și să aflii cum se pun spanacul, leurda sau loboda pentru iarnă. Dacă faci aşa, spun specialiștii, acestea rezistă luni întregi, și sunt ca proaspete tot anul.

Legumele cu frunze oferă o varietate de nutrienți și fibre

După cum bine se știe, legumele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanacul, leurda sau loboda, oferă o varietate de nutrienți și fibre. Verdețurile sunt foarte perisabile și trebuie folosite în termen de o săptămână de la cumpărare.

Dacă aveți mai mult decât puteți folosi, luați în considerare congelarea, deshidratarea sau conservarea sub presiune. Iată câteva sfaturi pentru cum se pun spanacul, leurda sau loboda pentru iarnă.

Congelare

Se selectează frunzele tinere, verzi și fragede. Se spală bine și se taie tulpinile lemnoase. Fierbeți în apă, în apă clocotită, cele mai multe frunze verzi, inclusiv spanacul timp de 2 minute, iar varza verde timp de 3 minute.

Se scufundă în apă cu gheață pentru același timp. Se răcește, se scurge și se ambalează, iar ulterior se sigilează și se congelează. Se utilizează în termen de un an.

Deshidratare

Spanacul, leurda sau loboda și verdețurile precum kale, chard și muștarul se usucă bine. Îndepărtați tulpina pentru a facilita o uscare mai bună. Tulpinile și frunzele pot fi uscate separat, dacă se dorește. Tăiați și spălați foarte bine dacă nu sunt deja prespălate. Se scutură sau se usucă prin tamponare pentru a elimina excesul de umiditate.

Așezați-le într-un singur strat pe tăvile de deshidratare. Se deshidratează în deshidrator sau în cuptor timp de 4-10 ore până când devin crocante. Ambalați alimentele uscate în recipiente bine închise și depozitați-le într-un loc răcoros și uscat.

Succesul uscării depinde de căldură, și de circulația aerului. Legumele deshidratate sunt cel mai bine folosite ca ingrediente pentru supe, caserole, sosuri și tocănițe. Cu toate acestea, ele pot fi servite cu adaos de brânză sau ierburi pentru a spori aroma.

Spanacul, alimente de bază versatil, pentru la iarnă

Spanacul este unul dintre acele alimente de bază versatile pe care ne place să le avem mereu la îndemână. În cazul spanacului, cel mai bun mod de a-l depozita depinde de faptul dacă este proaspăt sau gătit. Dacă vrem să avem pentru la iarnă spanac verde, iată care sunt pașii de urmat pentru a-l păstra proaspăt pentru la iarnă:

  • Înfășurați ușor spanacul proaspăt într-un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de apă. Umezeala accelerează procesul de descompunere, așa că veți dori să o mențineți la minimum.
  • Așezați spanacul înfășurat în prosop de hârtie într-un recipient de depozitare sau într-o pungă.
  • Depozitați spanacul în sertarul cu fructe al frigiderului timp de aproximativ 10 zile.
  • Dacă spanacul nu se află într-un recipient etanș, asigurați-vă că nu îl depozitați lângă fructe care produc etilenă. Expunerea la gazul etilenă va face ca spanacul dumneavoastră să se strice mai repede.

Cum se pune leurda și loboda pentru iarnă

Dacă vrem să avem și lobodă proaspătă la iarnă, ceea ce va trebui să faci este să speli frunzele foarte bine cu apă, iar după ce le scurgeți bine se așează în pungi cre vor fi ulterior presate pentru a elimina aerul din ele și se pun în congelator.

Vezi și: Top 3 reţete simple cu leurdă. Sunt delicioase, profită de ele în această primăvară  

În ceea ce privește leurda, principiul este asemănător, dar nu înainte de a le curăța de nervuri și a le opări timp de câteva secunde în apă clocotită, la fel ca și spanacul. După ce se scurge apa foarte bine din ele, se vor pune în pungi și ulteiror băgate în congelator, iar astfel la iarnă vei avea și leurdă proaspătă.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Ce umilință! Crin Antonescu, împins pe scări de PSD: Un candidat de rezervă
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Doliu în televiziune! Marele actor s-a stins. Veste tragică: L-am găsit fără suflare
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro