Cum poți să faci o ciorbă de lobodă fantastică: Această rețetă este tradițională și amintește tuturor de copilărie. De asemenea, specialiștii o recomandă pentru că este plină de vitamine și foarte bună pentru consum. Cum trebuie preparată ca la carte și care este secretul ei? Multe dintre gospodine îl știu deja. Iată rețeta specială pe care o avea renumitul gastronom Radu Anton Roman!
Ciorba de lobodă este una din cele mai ieftine, sănătoase și delicioase feluri de mâncare. Majoritatea românilor adoră să o consume primăvara. Celebrul gastronom Radu Anton Roman avea o rețetă specială și absolut delicioasă. Cu siguranță copiii vor vrea să încerce și ei.
„Toată România, din martie până prin mai, lasă deoparte orice tradiţie şi experienţă rafinat-regională pentru a se îneca în ciorba de lobodă (sau ştevie, măcriş, urzici, păpădie, podbal, untişor) un fluviu naţional.Simbol al primăverii, aceste buruieni au fost înzestrate de credinţa populară, pe bună dreptate, cu puteri magice”, spunea specialistul.
1 kg lobodă
1 litru borş
200 ml iaurt
1 ou
1 ceapă
1 morcov
piper și sare după gustul fiecăruia
leuştean
1 linguriţă hrean ras
1 căpăţână mică usturoi, pentru un iz oltenesc
Spală bine loboda și toacă frunzele fâșii lungi și late. Ceapa se taie mărunt, iar morcovul se dă pe răzătoare. Legumele se pun la fiert cu piperul în doi litri de apă clocotită, iar după 30 de minute se toarnă borșul.
Adaugă mai apoi usturoiul făcut pastă, condimentează cu sare și lasă să fiarbă pentru 1-2 minute. Bate un ou cu iaurt și puțină zeamă de la ciorbă, toacă leușteanul și oprește focul.
Adaugă iaurtul cu hrean peste zeamă și la final presară leușteanul deasupra ciorbei. Unii oameni nu iubesc usturoiul, așa că poți să sari peste acest pas dacă nu îți place.
– Calorii: 19
– Glucide: 3 grame
– Proteine: 1.7 grame
– Fibre: 1 gram
– Grăsimi: 0 grame
– Zahăr: 0 grame
– Sare: 0 grame
Dacă preferi să mănânci loboda gătită, o soluție ușoară este să o prepari sub formă de ciorbă. De asemenea, o poți combina în diverse mâncăruri alături de alte verdețuri precum: spanac, urzici, sfeclă roșie sau păstârnac.
Poate fi consumată și sub formă de infuzie din frunzele uscate. Cu toate astea, specialiștii recomandă să profiți de ea în stare crudă în câteva salate sau sucuri proaspete.
O poți combina cu legumele tale preferate sau alte frunze verzi ori fructe: nuci, migdale sau brânzeturi. Loboda se spală foarte bine înainte de preparare, ulterior se lasă la uscat și se șterge cu un prosop curat.